Regula deficitului bugetar, încălcată sistematic în UE
18 dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene sunt avertizate din cauza deficitului excesiv.
Articol de Bogdan Mihai, 07 Octombrie 2009, 18:31
Comisia Europeană (CE) a declanşat miercuri procedura de deficit excesiv pentru nouă state membre, printre care şi Germania, cea mai mare economie din UE. Executivul Uniunii Europene a anunţat că a iniţiat măsurile disciplinare împotriva Austriei, Belgiei, Cehiei, Germaniei, Italiei, Olandei, Portugaliei, Slovaciei şi Sloveniei.
La inceputul acestui an, CE a declanşat proceduri de deficit excesiv împotriva Franţei, Spaniei, Greciei, Irlandei şi Letoniei şi, ulterior, în luna mai, pentru România, Lituania, Malta şi Polonia. Astfel, 18 dintre cele 27 de state membre sunt vizate în prezent de proceduri de deficit excesiv.
Procedura de deficit exesiv se aplică în cazul în care deficitul bugetar al ţării respective depăşeşte 3% din PIB.
O procedură pentru deficit excesiv vizează, prin recomandări precise, să pună presiune pe statele respective, pentru a readuce deficitele în cadrul limitei maxime tolerate în UE. Procedura poate implica inclusiv sancţiuni pentru aceste ţări, în situaţiile cele mai grave.
Totuşi, comisarul european pentru finanţe, Joaquín Almunia, a semnalat că şi în continuare Comisia Europeană înţelege că, din cauza crizei financiare internaţionale, economiile ţărilor membre ale UE trebuie sprijinite până la începerea revigorării situaţiei economice.
CE are obligaţia să demareze procedurile juridice, în cazul în care deficitul bugetar atinge nivelul amintit, dar din cauza crizei economice, autorităţile de la Bruxelles nu se mai grăbesc să stabilească un termen limită pentru reducerea acestui deficit, respectiv aprobă un termen mai îndelungat, în funcţie de evoluţia crizei.
Potrivit unor decizii anterioare, Grecia va trebui să reducă la 3% deficitul său bugetar până în 2010, Ungaria, Lituania şi România, până în 2011, Franţa, Polonia şi Spania, până în 2012, iar Irlanda, până în 2013. De asemenea, a mai fost declanşată procedura de deficit excesiv împotriva Maltei şi Letoniei.
CE a declanşat pe 13 mai procedura de deficit excesiv pentru România, dupa ce deficitul bugetar din 2008 ajunsese la 5,4% din PIB (după standardul european ESA 95), în principal din cauza cheltuielilor cu salariile bugetarilor, şi în mică măsură de criza economică globală. România are ca termen până în 2011 să-şi reducă deficitul bugetar sub nivelul de 3% din PIB.