Reglementarea internetului, discutată la summitul G8
Revoltele din lumea arabă, criza nucleară din Japonia, situaţia economică, schimbările climatice sau reglementarea internetului sunt chestiunile pe care liderii marilor puteri le dezbat în staţiunea Deauville.
Articol de Roxana Vasile, Paris, 27 Mai 2011, 10:29
După dineul de lucru cu care a început reuniunea G8 şi la care s-au abordat problemele economiei mondiale şi ale siguranţei nucleare în această seară, gestionarea internetului figurează, printre altele, pe agenda discuţiilor.
Fără a transforma summitul de la Deauville într-unul al donatorilor, mai marii planetei ar urma să anunţe o serie de măsuri pentru sprijinirea tranziţiei în Tunisia şi Egipt.
Deja, potrivit unui proiect de declaraţie, G8 doreşte să lanseze un parteneriat durabil cu cele două ţări.
În privinţa Libiei, într-o conferinţă de presă, susţinută cu puţin timp în urmă, preşedintele Nicolas Sarkozy a fost fără echivoc, că ideea franţei rămâne aceeaşi, "aplicarea rezoluţiei 1793 a Naţiunilor Unite. Obiectivul - obţinerea păcii şi a dreptului la democraţie pentru libieni".
În baza proiectului de declaraţie, G8 va cere totodată Damascului să înceteze folosirea forţei şi a intimidării la adresa opozanţilor regimului sirian şi să înceapă un dialog şi reforme fundamentale.
Din convorbirile liderilor din G8 nu lipseşte nici situaţia din Orientul Mijlociu.
Nicolas Sarkozy a declarat că "pacea s-a făcut prea mult aşteptată. Or, ea este la îndemână. Parametrii ei sunt foarte bine cunoscuţi, iar timpul nu lucrează în favoarea celor care vor să o promoveze, ci în cea a teroriştilor şi a extremiştilor".
Pentru prima dată la un summit G8, este luată în discuţie, la iniţiativa Parisului, şi chestiunea internetului, un aşa-numit eG8, ca cel desfăşurat marţi şi miercuri la Paris, urmând să fie organizat şi în anii următori.
Presedintele francez a spus că "actorii din lumea internetului sunt conştienţi că au imperative şi datorii în privinţa siguranţei, a proprietăţii intelectuale şi chiar a fiscalităţii, preocuparea lor fiind ca nicio regulă să nu stopeze inovaţia, iar, dacă vor exista reguli, ele trebuie să fie compatibile cu libertatea şi deschiderea internetului".
Deşi nu figurează oficial pe agenda discuţiilor, din convorbirile de la Deauville nu lipsesc nici cele privind numirea unui nou director general al FMI.
Potrivit celor spuse de preşedintele Sarkozy, nu puţini sunt cei care cred că ministrul francez al economiei, doamna Christine Lagarde, candidată oficială, este o persoană de mare calitate şi că, dacă ar fi desemnată, ar fi o foarte bună directoare generală.