Regiunea Sicilia, cu un nou guvernator de stânga
Scrutinul din regiunea Sicilia este considerat un test la nivel naţional, între foţele de dreapta şi cele de stânga, în vederea alegerilor legislative din primăvara anului 2013.
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 29 Octombrie 2012, 16:43
Rosario Crocetta, candidat al Partidului Democrat (PD), principala formaţiune politică de stânga din Italia se află pe primul loc în numărătoarea voturilor din scrutinul de duminică, cu 31%, scrutin considerat pe de altă parte un test la nivel naţional, între foţele de dreapta şi cele de stânga, în vederea alegerilor legislative din primăvara anului 2013.
4,5 milioane de alegători din insula Sicilia au fost aştepaţi la vot duminică, timp de 14 ore, pentru a alege un nou preşedinte al regiunii şi 90 de deputaţi ai parlamentului local.
După ultimele sondaje, doar 47,42%, dintre electori s-au prezentat însă la urne, adică 2,2 milioane de alegători din totalul de 4,5 milioane de persoane cu drept de vot.
Din aceste cifre rezultă că absenteismul are un procent ridicat şi face ca rezultatul alegerilor regionale din Sicilia să fie deosebit de incert.
Votul din Sicilia are loc într-un context politic nou, după ce Silvio Berlusconi a anunţat că nu va mai candida la funcţia de premier, dar fără a renunţa la politică, considerându-se ”obligat” să îşi continue activitatea politică, ”pentru a reforma justiţia din Italia”.
Printre cei zece candidaţi la funcţia de guvernator al regiunii Sicilia, cei mai influenţi sunt: Nello Musumeci, candidat al Poporului Libertăţii (PDL, dreapta), formaţiunea politică a lui Silvio Berlusconi, cu 25% de voturi, Rosario Crocetta, candidat al Partidului Democrat (PD), principala formaţiune a stângii italiene, cu 31% de voturi, şi Gianfranco Micchiche, un alt candidat de dreapta, cu 16%.
Sicilia, "în pragul falimentului"
De mai mulţi ani, regiunea Sicilia, care este condusă de forţele de dreapta, se află în pragul falimentului, iar procentul şomajului, în insulă, este de peste 20%, cu mult peste media naţională.
”Sicilienii nu poat alege continuitatea cu politica berlusconiană, care a distrus Italia şi Sicilia”, a declarat candidatul de centru-stânga Rosario Crocetta, în ziua alegerilor.
O victorie a lui Rosario Crocetta, susţinut de PD şi de UDC, Uniunea de Centru, ar putea duce la naşterea unei alianţe între aceste două partide la nivel naţional.
Un rezultat foarte bun a fost primit de mişcarea populistă Cinque Stelle (Cinci Stele), reprezentată de Giancarlo Cancelleri, cu 18%.
Acesta a obţinut un procent semnificativ din cauza nemulţumirilor sociale, a ratei ridicate a şomajului, mai ales printre tinerii sicilieni, şi din cauza scandalurilor de corupţie legate de precedenta gestiune a regiunii Sicilia, fostul guvernator de dreapta, Raffaele Lombardo, fiind constrâns să îşi dea demisia vara trecută, sub acuzaţia gravă de a întreţine raporturi cu mafia siciliană, Cosa Nostra.
Giancarlo Cancelleri, candidatul mişcării Cinci Stele, a fost susţinut de fondatorul formaţiunii populiste, comicul italian Beppe Grillo, care, în cursul unei campanii electorale în care a folosit un limbaj populist, a fost provocator împotriva partidelor tradiţionale, de dreapta şi de stânga.
Campania lui Grillo care s-a derulat pe parcursul a 17 zile, petrecute în Sicilia, a fost foarte agresivă, unul dintre momentele cele mai dure fiind cel al trecerii înot dinspre Sicilia spre Calabria.