Regele Marocului devine "Comandorul credincioşilor"
Regele marocan Mohammed al VI-lea a propus o serie de reforme constituţionale care vizează "consolidarea pilonilor unei monarhii constituţionale, democratice, parlamentare şi sociale".
Articol de Paul Poteraşi, 18 Iunie 2011, 18:11
Regele Mohammed al VI-lea le-a cerut vineri seara marocanilor să aprobe o nouă Constituţie democratică, în baza căreia premierul, cu prerogative consolidate, va proveni din partidul situat pe primul loc în alegeri, iar suveranul rămâne "Comandorul credincioşilor", relatează AFP.
Proiectul de reformare a Constituţiei vizează să "consolideze pilonii unei monarhii constituţionale, democratice, parlamentare şi sociale", a afirmat într-un discurs regele Marocului.
Regele Mohammed al VI-lea a anunţat liniile principale ale acestor modificări încă de la 9 martie.
Premierul marocan, care se va numi "şef al guvernului", va avea "puterea de a dizolva Camera Reprezentanţilor" (camera inferioară a parlamentului), potrivit proiectului, care va fi supus unui referendum la 1 iulie.
În actuala Constituţie, dizolvarea celor două camere ale parlamentului ţine exclusiv de rege.
Viitorul şef al executivului "va fi desemnat din cadrul partidului clasat pe primul loc în alegerile pentru Camera Reprezentanţilor", de către suveran, a declarat Mohammed al VI-lea.
Până în prezent, regele putea alege pe oricine pentru postul de prim-ministru.
Regele Marocului va rămâne totuşi "Comandorul credincioşilor şi şef al statului", a precizat vineri Mohammed al VI-lea.
Monarhul va garanta "liberul exerciţiu al cultelor", a adăugat Mohammed al VI-lea.
Noul proiect constituţional prevede de asemenea garantarea independenţei justiţiei, a subliniat suveranul.
Noua Constituţie trebuie să confirme că islamul rămâne religia de stat şi că libertatea cultului este garantată de rege.
De asemenea, regele rămâne comandantul armatei şi dispune de puterea de a acredita ambasadorii şi diplomaţii.
Video: Anunţul regelui a fost sărbătorit pe străzile din Rabat.
Păreri împărţite în rândul partidelor din Maroc
În ciuda acestor modificări, activişti pro-democraţie rămân sceptici.
Mişcarea contestatară care revendică schimbări politice profunde în Maroc a lansat un apel pentru organizarea de manifestaţii în cursul zilei de duminică, considerând insuficiente reformele constituţionale anunţate de regele Mohammed al VI-lea.
"Proiectul propus de rege nu răspunde revendicărilor noastre vizând reala separare a puterilor.
"Vom protesta în mod paşnic duminică împotriva acestui proiect", a declarat sâmbătă pentru AFP Najib Chaouki, unul din membrii secţiei din Rabat a Mişcării din 20 februarie.
Manifestaţii vor avea loc mai ales la Rabat, Casablanca, Tanger (nord), Marrakech (sud) şi Fes (centru), precizează pagina Facebook a mişcării, care numără peste 60.000 de membri.
În ceea ce îi priveşte pe islamiştii, care sunt reprezentaţi în Parlament, aceştia au afirmat că au fost făcute progrese.
"În raport cu actuala constituţie, acest proiect constituie un progres.
"Tot ceea ce regele a promis în discursul său din 9 martie a fost respectat", a declarat sâmbătă pentru AFP Saad Eddine Othmani, deputat şi unul din liderii Partidului islamist Dreptate şi Dezvoltare (PJD, opoziţie).
Majoritatea a salutat discursul regelui.
"Marocul intră într-o nouă etapă constituţională. Acest proiect va duce la edificarea unui stat democratic modern", a spus Nabil Benabdallah, secretar general al Partidului Progresului şi Socialismului (PPS, coaliţia guvernamentală).
Mişcarea tinerilor reproşează proiectului că nu merge prea departe, mai ales pe plan religios.