Reformele "anticriză" din Franţa
Pe fondul anunţării unor noi măsuri care să ajute la redresarea deficitului bugetar, administraţia de la palatul Élysée a prezentat un bilanţ provizoriu al reformelor începute pentru contracararea efectelor crizei economice.
Articol de Roxana Vasile, Paris, 11 Mai 2010, 08:39
Preşedintele Nicolas Sarkozy s-a întâlnit la palatul Élysée cu reprezentanţii sindicatelor şi patronatelor franceze pentru a face un bilanţ al măsurilor luate până acum şi a prezenta estimările pentru lunile următoare.
Pe scurt, deficitul public va depăşi 8% şi din acest motiv în intervalul 2011-2013 se vor îngheţa cheltuielile publice.
Anunţul a nemulţumit sindicatele care anunţă greve şi manfiestaţii publice pe 27 mai şi 15 iunie.
"Avem un obiectiv clar: să redresăm finanţele publice", a declarat preşedintele Nicolas Sarkozy cu ocazia celui de-al doilea sommet social pe acest an.
Palatul Élysée le-a distribuit partenerilor sociali un bilanţ provizoriu elogios al reformelor începute şi al deciziilor economice şi sociale luate pentru contracararea efectelor crizei.
Acestea au permis economiei franceze să reziste anul trecut cu mult mai bine decât economiile altor mari ţări europene.
Evaluată la 45 de miliarde de euro, reprezentând 2,4% din PIB, injecţia de fonduri din 2009-2010 a salvat multe întreprinderi.
A fost, de pildă, finanţată construirea a 120 de mii de locuinţe sociale, ceea ce a permis crearea sau păstrarea a 164 de mii de locuri de muncă în sectorul construcţiilor.
Aceeaşi politică de relansare economică a condus, potrivit Palatului Élysée, la atenuarea efectelor crizei asupra puterii de cumpărare, care în 2009 a crescut cu 2,1%, iar în primul trimestru a lui 2010 ar urma să progreseze cu 0,3%.
În condiţiile în care şomajul a crescut puternic anul trecut, în prezent se poate constata deja o încetinire a numărului celor aflaţi în căutarea unui loc de muncă.
Din bilanţul Palatului Élysée nu lipsesc nici măsurile care au fost luate pentru susţinerea industriei, nici împrumutul făcut de stat de pe pieţele interne pentru finanţarea sectoarelor considerate strategice pentru viitor.
Odată cu reluarea unei creşteri economice durabile, autorităţile franceze vor să înceapă însă redresarea deficitului public, care ar urma să depăşească anul acesta 8%.
Aşa se explică anunţul privitor la îngheţarea în 2011 -2013 a cheltuielilor publice în ciuda nemulţumirii sindicatelor şi a opoziţiei, care consideră că ar fi vorba de un plan de austeritate.
"Nu este o politică de austeritate, ci una responsabilă", a replicat Nicolas Sarkozy.
Cu toate acestea, pe 27 mai, şi apoi pe 15 iunie, sindicatele au făcut apel la mobilizare generală.
Vor avea greve şi manifestaţii în sprijinul apărării locurilor de muncă, al puterii de cumpărare şi al pensiilor.