"Reformare a pieţei muncii" din Spania
Ambii oficiali au fost de acord că, pentru o revenire din criză, e nevoie nu numai de reforme şi de reducere a cheltuieilor, ci şi de măsuri pentru relansarea economiilor din fiecare ţară a UE.
17 Ianuarie 2012, 20:30
Premierul spaniol Mariano Rajoy şi preşedintele Uniunii Europene, Herman Van Rompuy, s-au întâlnit, marţi, în Spania, cu două săptămâni înainte de summitul informal de la Bruxelles şi în ziua în care liderii guvernelor autonome au fost convocaţi la Madrid, pentru a regla problema deficitului bugetar în toate comunităţile spaniole.
Şomajul, deficitul şi criza datoriilor suverane au fost pirncipalele teme abordate de cei doi responsabili.
Premierul Spaniei i-a explicat liderului Consiliului European primele măsuri de reducere a deficitului şi calendarul de reforme pe care le pregăteşte guvernul de la Madrid, între care cea a sistemului financiar şi a contractelor de muncă, ambele necesare şi în curs de elaborare.
Preşedintele Van Rompuy a firmat că planurile şi iniţiativele guvernului spaniol sunt bune şi s-a declarat mulţumit de ceea ce a ascultat astăzi, dar a insistat în accelerarea reformei pieţei muncii, o urgenţă în Spania, a spus Vam Rompuy, pentru că este ţara cu cea mai mare rată a şomajului din zona euro.
Mariano Rajoy a afirmat că Spania este o ţară serioasă, care îşi va face temele, cu obiectivul final de a crea locuri de muncă şi de a relua creşterea economică, însă a cerut acţiuni rapide din partea instituţiilor europene şi ajutor financiar pentru ţările care îşi respectă angajamentele.
La rândul său, Herman Van Rompuy a afirmat că restabilirea încrederii în zona euro este foarte importantă în acest moment şi a amintit că doreşte creşterea contribuţiei euro la Fondul Monetar Internaţional.
Ambii oficiali au fost de acord că, pentru o revenire din criză, e nevoie nu numai de reforme şi de reducere a cheltuieilor, ci şi de măsuri pentru relansarea economiilor din fiecare ţară a Uniunii Europene.
Astfel, două teme prioritare pentru reuniunea informală a celor 27 de state europene, programată pentru sfârşitul lunii, sunt Tratatul fiscal al Uniunii, pe care Spania îl sprijină şi Van Rompuy îl doreşte semnat în luna martie, şi mecanismele de combatere a recesiunii.
Cei doi lideri au mai abordat, marţi, la Madrid, şi situaţia locurilor de muncă pentru tineri şi formarea continuă a acestora.