Reforma pensiilor, în Franţa
Negocierile generale dintre premierul Édouard Philippe şi partenerii sociali se vor relua mâine, 7 anuarie
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 06 Ianuarie 2020, 01:45
Sindicatele se pregătesc de o nouă manifestaţie naţională, joi, 9 ianuarie, numai că marile centrale sindicale sunt foarte divizate în legătură cu prevederile reformei pensiilor şi au revendicări diferite.
Cu toată această presiune, guvernul nu a dat niciun semn de slăbiciune şi îşi urmează programul. Pe 22 ianuarie, proiectul va fi trecut prin Consiliul de Miniştri, iar, în februarie, va intra în dezbaterea parlamentului.
Indiferent de cum se va încheia acest război al orgoliilor dintre guvern şi sindicate, împins deja mult prea departe, această reformă a pensiilor descrisă de guvern drept foarte complexă, dar coerentă şi echitabilă pentru toţi, respinsă în bloc de sindicatele radicale ca fiind nocivă şi defavorabilă tuturor muncitorilor, prea complicată pentru a fi uşor înţeleasă de cetăţeanul de rând, prost comunicată, potrivit analiştilor economici politici, ea va cântări foarte mult la scrutinul municipal din martie.
Alegerea primarilor şi a consiliilor locale este un test de mare importanţă, în special pentru tânărul Partid prezidenţial "La Republique en Marche".
În general, în Franţa, primarii se bucură de cea mai mare încredere în rândul cetăţenilor, majoritatea fiind realeşi mandate la rând.
Partidul preşedintelui Macron înfiinţat în urmă cu patru ani se află pentru prima dată în faţa unei astfel de încercări şi în prezent are puţini primari în funcţie.
În plan internaţional, preşedintele Emmanuel Macron şi guvernul său sunt hotărâţi să se mobilizeze pentru aplicarea de către toate statele a angajamentelor luate în lupta împotriva schimbărilor climatice.
O misiune dificilă române şi anul acesta susţinerea implicării militare franceze în regiunea Sahel din Vestul Africii împotriva grupării africane a organizaţiei teroriste Statul Islamic, Boko Haram. Preşedintele Emmanuel Macron a cerut sprijinul NATO şi al ţărilor europene pentru acest efort.
Alături de cancelarul german, Angela Merkel, preşedintele Emmanuel Macron şi-a exprimat satisfacţia faţă de avansarea procesului de pace în estul Ucrainei, cu două zile înainte de încheierea anului trecut, când armata ucraineană şi separatiştii proruşi au făcut schimb de prizonieri, fiind eliberaţi peste 200 de oameni.