Reforma din Italia "este eficientă"
La Roma, premierul italian Mario Monti este încrezător în privinţa eficienţei planului de austeritate care va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2012, dar şi a măsurilor de relansare economică.
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 30 Decembrie 2011, 10:48
Bilanţul executivului format în urmă cu două luni din tehnocraţi a fost prezentat joi după amiază de premierul italian în cadrul unei conferinţe de presă organziate la Roma.
De vineri a debutat şi a doua fază de creştere a Italiei, după cea de salvare a Peninsulei. Nu este vorba insa de un nou plan de austeritate, a subliniat primul ministru italian Mario Monti.
Liderul de la Roma a prezentat un grafic al situaţiei cotării la bursa europeană a acţiunilor de stat care au înregistrat in ultima vreme urcuşuri şi coborâri alternante.
Aceasta în special de când Banca Central Europeană nu a mai cumpărat acţiunile Italiei.
Mario Monti i-a invitat atât pe analişti, cât şi pe jurnalişti şi cetăţenii simpli să privească situaţia burselor cu o mai mare detaşare, asigurand că situaţia se va stabiliza odată cu punerea în practică a măsurilor de austeritate economică menite să echilibreze conturile publice în următorii doi ani.
Reforma "Salvează-Italia", este eficientă, potrivit lui Mario Monti, deoarece va stimula domeniul fiscal prin introducerea impozitului pentru prima casă, impozit anulat de guvernul Berlusconi.
Reforma este echitabilă pentru că respectă numărul membrilor familiei care deţine o locuinţă şi ţine cont de suprafaţa acesteia.
Poltrivi măsurilor de redresare economică a Italiei, contribuţiile sociale vor fi reduse pentru companiile care angajează în mod special femei şi tineri.
Împrumuturile acordate întreprinderilor mici şi mijlocii sau cele destinate refinanţării băncilor. vor fi garantate pentru a favoriza astfel capitalizarea firmelor.
Sectorul privat va beneficia de o serie de stimulente pentru ca acesta să contribuie la finanţarea lucrărilor de infrastructură şi totodata vor fi simplificate procedurile pentru participarea la astfel de proiecte.
Companiile care realizează lucrări de renovare sau pentru economisirea energiei vor putea beneficia de amânarea plății taxelor către stat.
Noile măsuri de combatere a evaziunii fiscale – o problemă cu care Italia se confruntă de ani de zile – au scopul de a alimenta bugetul statului cu finanţele care i se cuvin, dar şi de a şterge prejudecăţile „nedrepte” pe care ţările europene le au despre Italia.
În acest sens premierul asigură că amendamente ca cel care îi obligă pe cetăţeni să nu mai plătească în numerar sume mai mari de 1.000 de euro vor combate criminalitatea organizată.
Toate acestea vor fi puse în aplicare în primele două luni ale anului 2012.
Primele măsuri vor fi prezentate la reuniunile cu liderii europeni de la 23, respectiv 30 ianuarie anul viitor.
În cadrul conferinţei de la Roma, Mario Monti a mai declarat că doreşte “o presă liberă, independentă şi direcţionată spre binele ţării”.
Totodată, potrivit lui Monti, Ministerul Muncii de la Roma studiază o strategie de ajutor social pentru italienii afectaţi de reforma sistemului de pensii.