Referendum în Ungaria pe tema cotelor de refugiaţi
Pentru ca referendumul de la sfârşitul săptămânii să fie valid este nevoie de prezenţă la urne a peste jumatate dintre cetătenii ungari cu drept de vot.
Articol de Emil Groza, corespondent RRA în Ungaria, 26 Septembrie 2016, 06:38
În Ungaria se fac ultimele pregătiri pentru referendumul de duminică pe tema cotelor de migranţi. Peste opt milioane de cetăteni ungari sunt aşteptaţi în data de 2 octomrie la secţiile de votare pentru a se pronunţa în cadrul unui referendum iniţiat de guvern în privinţia primirii sau nu de refugiaţi în Ungaria pe baza unui sistem de cote obligatorii.
Alegătorii cu domiciliul în Ungaria îşi vor putea exprima opţiunea în peste zce mii de secţii de votare de pe teritoriul ţării şi la sediile a 105 misiuni diplomatice din străinătate. Cei care nu au domiciliul în Ungaria, cum ar fi de pildă etnicii maghiari din alte state care au dobândit în ultimii ani cetăţenia ungară, vor putea vota prin corespondenţă până la expirarea termenului limită, fiind înregistrate pe listele cu alegători peste 275.000 de persoane, dintre care aproximativ 120.000 din România.
Premierul ungar, Viktor Orbán, anunţase încă în luna februarie iniţierea unui referendum la nivel naţional şi precizase că guvernul său doreşte să afle dacă populaţia ar fi de acord ca UE să poată dispune şi fără consimţământul Parlamentului de la Budapesta relocarea obligatorie în Ungaria a unor persoane care nu au cetăţenie ungară. Încă de atunci, Guvenrul de la Budapesta a demarat o amplă campanie pentru a convionge cetăţenii să participe în număr mare la referendum şi să se pronunţe împotriva aplicării unui sistem de cotă de relocare a refugiaţilor, fiind prezentate diverse mesaje atât în presă, cat si prin intermediul unor panouri de mari dimensiuni amplasate pe spaţiul public, prin care se face între altele o conexiune între imigraţie şi terorism.
Principalele partide de stânga din opoziţie au cerut cetăţenilor să rămână acasă în ziua referendumului, apreciind că acesta nu va avea consecinţe juridice şi a fost iniţiat pentru a distrage atenţia de la problemele reale ale ţării. Mai mulţi reprezentanti ai partidului de guvernământ, Fidesz, au declarat în ultima perioadă că în cazul în care referendumul va fi valid ar putea fi iniţioată modificarea Constituţiei astfel înca să fie inclus în legea fundamentală un pasaj potrivit căruia nu poate fi decisă relocarea în Ungaria fără aprobarea Parlamentului a unor persoane care nu au cetăţenie ungară.
Potrivit unor informaţii pe surse publicate de cotidianul "Népszabadság" premierul, Viktor Orbán, s-ar putea folosi de rezultatul referendumului pentru a-şi consolida poziţia în timpul dezbateriolor la nivel european pe tema imigraţiei şi ar putea propune chiar modificarea Tratatului de bază au UE în interesul întăririi suveranităţii statelor membre.
Pentru ca referendumul să fie valid este nevoie de prezenţă la urne a peste jumatate dintre cetătenii ungari cu drept de vot. Un recent sondaj de opinie a relevat faptul că 55% dintre alegătorii ungari ar putea participa în mod sigur la referendum, iar 78% dintre cei chestionaţi au semnalat că se vor pronunţa împotriva primirii de refugiaţi în Ungaria pe baza unui sistem de cote obligatorii.