Referendum în Republica Moldova privind alegerea președintelui
Un referendum pentru modificarea Constituţiei Republicii Moldova are loc duminică. Cetăţenii sunt invitaţi să se pronunţe dacă vor să îşi aleagă direct preşedintele.
Articol de Sorin Solomon, 04 Septembrie 2010, 15:13
Un referendum pentru modificarea Constituţiei Republicii Moldova are loc mâine, iar cetăţenii sunt invitaţi să se pronunţe dacă vor să îşi aleagă direct preşedintele. Pănă în prezent, șeful statului era votat de parlament.
Guvernul de la Chişinău a mărit numărul secţiilor de votare în străinătate, de la 34 la 79.
În România, cetăţenii moldoveni vor putea vota în şase locuri: la Ambasadă şi la Secţia consulară din Bucureşti, în Timişoara, Cluj, Galaţi şi Constanţa, unde s-a înfiinţat câte un birou de votare.
Potrivit unui comunicat al Ambasadei Republicii Moldova, se poate vota numai pe baza paşaportului de intrare-ieşire din ţară de culoare albastră saui a livretului de marinar, în cazul persoanelor care au această profesie. Documentele sunt acceptate chiar dacă au termenul de valabilitate expirat.
Secţii de votare în România
Bucureşti
Ambasada Republicii Moldova, Aleea Alexandru, numărul 40, sector 1.
Secţia consulară, Bulevardul Eroilor, numărul 8, sector 5.
Iaşi
Strada Gavril Musicescu, numărul 6, la parterul blocului 7A.
Timişoara
Strada Cluj, numărul 12, la Colegiul Naţional de Artă "Ion Vidu".
Cluj
Piaţa Lucian Blaga, numărul 1-3.
Galaţi
Strada Domneasca, numărul 47.
O prezenţă la urne ridicată la referendumul de mâine este foarte importantă pentru a da legitimitate rezultatului, deşi, 33% ar fi, tehnic, suficient pentru validare, a declarat la Radio România Actualităţi Dan Dungaciu, consilier al preşedintelui interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu.
Preşedintele interimar, Mihai Ghimpu, preşedinte al Partidului Liberal a lansat un apel populaţiei de a se prezenta şi a vota "pentru" la referendum.
La rândul său, preşedintele Partidului Democrat, Marian Lupu, a spus că din anul 2000 până în prezent, din momentul în care a fost modificată Constituţia, au fost efectuate opt încercări de alegere a şefului statului în Parlament, din care doar două au fost cu succes, altele şase au eşuat.
Partidul Comuniştilor, de opoziţie, se pronunţă pentru boicotarea referendumului.
Potrivit sondajelor de opinie, majoritatea electoratului din republica Moldova optează pentru alegerea directă a preşedintelui.