Recolte bogate în Ungaria și România, potrivit FAO
Potrivit ultimului raport bianual prezentat la Roma de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), recolta mondială de cereale ar urma să atingă o nouă valoare record în acest an.
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 03 Noiembrie 2011, 17:06
În 2011 recolta globală de cereale va creşte cu 3,7% până la 2,325 miliarde tone. Pe categorii, producţia mondială de grâu crește cu 6% în acest an, până la 691 milioane tone.
În raportul FAO se mai precizează că în această vară, ”condiţiile meteo favorabile au condus la recolte neaşteptat de bune în unele state UE din Estul Europei, în special în Ungaria şi România, care au contracarat reducerile provocate de secetă în alte părţi”.
În situația Rusiei, exporturile de grâu vor ajunge la cel puţin 18,5 milioane tone, în apropiere de recordul din 2008/2009, datorită unei creşteri anuale a recoltei de 37%.
Exporturile de grâu ale Ucrainei s-ar tripla până la 9 milioane tone, iar exporturile de grâu din Kazahstan ar urma să crească cu 30%, până la 7,2 milioane tone.
În cazul celorlalte categorii de cereale, FAO mizează pe o creştere a producţiei de 2,6%, până la o nouă valoare record de 1,151 miliarde tone.
Totodată, producţia de orez la nivel mondial ar urma să crească cu 3,4%, până la valoarea record de 482,4 milioane tone, potrivit estimărilor FAO.
Dacă ele se vor confirma, recolta de orez din acest an va fi mai mult decât suficientă pentru a acoperi necesarul de consum, iar rezervele mondiale de orez vor creşte pentru al optulea an consecutiv.
În cazul indicelui preţurilor produselor alimentare mondiale, acesta a atins în luna octombrie cea mai scăzută valoare din ultimele 11 luni, datorită unor scăderi semnificative ale preţurilor la cereale, zahăr şi oleagionase.
Iindicele FAO, care măsoară modificările de preţuri înregistrate de un coş de alimente format din cereale, oleagionase, lactate, carne şi zahăr, se situa în luna octombrie în jurul valorii de 216 de puncte, în scădere cu patru puncte faţă de luna septembrie.