Reactoarele de la Kozlodui "rezistă la catastrofe şi avarii"
Instalaţiile nucleare de la centrala "Kozlodui" din Bulgaria au fost supuse la teste de stres, care au devenit obligatorii după incidentul de la Fukushima, Japonia.
Articol de Petio Petkov, corespondent RRA în Bulgaria, 14 Noiembrie 2011, 15:19
Rezultatele din testele de stres efectuate la instalaţiile nucleare ale Centralei nucleare "Kozludui”, aflată în apropierea graniţei cu România, arată că reactoarele închise de 440 de megawaţi 3 şi 4 şi cele în funcţiune de 1000 de megawaţi 5 și 6 sunt rezistente la cutremure, inundaţii şi avarii industriale.
Informaţia a fost anunţată de şeful direcţiei "Securitate nucleară” a centralei Plamen Vasilev.
Testele au devenit obligatorii după avaria de la Fukushima.
Au fost luate în considerare mai multe scenarii apocaliptice dintre care cutremure, inundaţii, furtuni puternice și variații foarte mari ale temperaturii.
Printre măsurile suplimentare de securitate ce urmează a fi aplicate figurează punerea în funcțiune a unui sistem de avertisment în cazul ruperii barajelor sistemelor hidroenergetice "Porţile de fier” 1 şi 2, asigurarea a 2 generatoare diesel suplimentare pentru sistemul de răcire şi a unor echipamente pentru neutralizarea, în caz de avarie, a hidrogenului în zona de reacţie.
Centrala nucleară de la Kozlodui, singura din Bulgaria, a generat de mai multe ori îngrijorarea Uniunii Europene şi a României, din cauza problemelor de securitate.
Celelalte 4 reactoare, mai vechi, au fost închise pentru a putea adera la Uniunea Europeană.
Sofia susţine că nu poate renunţa la energia nucleară, întrucât economia sa ar intra în colaps.