Raport al Comisiei Europene privind sănătatea populaţiei
Alimentația deficitară și lipsa activității fizice sunt printre factorii de risc ce constituie o amenințare gravă la adresa sănătății populației.
Articol de Amalia Bojescu, 28 Noiembrie 2019, 20:35
Speranţa de viaţă în România rămâne cu aproape şase ani sub media comunitară, iar subfinanţarea sistemului de asistenţă medicală subminează capacitatea ţării noastre de a răspunde nevoilor populaţiei - sunt concluziile unui raport al Comisiei Europene publicat astăzi.
Alimentația deficitară și lipsa activității fizice sunt printre factorii de risc ce constituie o amenințare gravă la adresa sănătății populației.
Rată obezității la copii a crescut semnificativ în ultimii ani, iar fumatul regulat în rândul adolescenților este, de asemenea, la un nivel ridicat.
Cheltuielile în ceea ce privește sănătatea sunt mult sub nivelul celor din oricare altă țară din spațiul comunitar, atrage atenția Comisia Europeană.
Pe lângă costuri, distribuția inegală a serviciilor medicale și a lucrătorilor din domeniul sănătății ridică obstacole în calea accesului la îngrijire medicală, în special pentru cei care locuiesc în zonele rurale.
România se mai confruntă și cu probleme de guvernanță, mai susține Comisia Europeană. Nu există o evaluare transparentă a performanțelor, iar schimbările frecvente ale structurilor de conducere, peste 12 miniştri în ultimii 10 ani, subminează stabilitatea, coordonarea și progresul reformelor.
Ca reacţie la raportul Comisiei Europene, ministrul sănătăţii, Victor Costache, a declarat că nu a fost surprins să afle că România se află la coada clasamentului şi a spus că are deja un plan pe termen scurt şi mediu cu măsuri concrete, care, a dat el asigurări, vor avea efecte imediate asupra sistemului sanitar.