R. Moldova: Tranziţia la televiziunea digitală ar putea fi amânată
Programul de tranziţie la televiziunea digitală elaborat de guvern nu este încă adoptat - explică oficiali de la Ministerul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor.
Articol de Victor Pogor, 12 Martie 2015, 07:01
Peste 70% din populaţia Republicii Moldova ar putea rămâne din 17 iunie fără posibilitatea de a recepţiona programele tv, odată cu obligativitatea trecerii de la televiziunea analogică la cea digitală.
Au mai rămas trei luni până când Republica Moldova ar trebui să treacă de la televiziunea terestră în format analogic la cea digitală, însă la moment nu există reglementări legale în această privinţă.
Programul de tranziţie la televiziunea digitală elaborat de guvern nu este încă adoptat - explică oficiali de la Ministerul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor.
Mai mult, aceştia nu exclud faptul că, din această cauză, termenul limită, programat pentru 17 iunie, ar putea fi amânat. Tehnic însă, Republica Moldova este gata pentru tranziţie, consideră ministrul Pavel Filip:
"Urmează să mai avem discuţii, pentru că este un punct sensibil, /.../ când vor fi puse toate toate punctele pe i, astfel ca să nu existe interferenţe, poate asigura şi condiţiile la televiziunea digitală", Pavel Filip.
Şi experţii media se arată sceptici în privinţa respectării termenului de trecere de la televiziunea analogică la cea digitală.
Potrivit directorului executiv al Asociaţiei presei electronice din Moldova, Ion Bunduchi, acordul regional privind planificarea serviciului de radiodifuziune digitală terestră, semnat în 2006, la Geneva şi de Republica Moldova, are o prevedere care permite unor ţăru subdezvoltate să prelungească acest termen până în 2018.
Se pare că Moldova, cel mai probabil, se va alătura ţărilor din Asia şi Africa, a menţionat Ion Bunduchi:
"Moldova nu va reuşi să facă acest lucru dat fiind că până astăzi adoptat de către guvern programul de tranziţie de la televiziunea analogică la cea digitală terestră. Dat fiind că Moldova nu s-a pregătit suficient pentru tranziţie, s-ar putea întâmpla ca să ne aliniem la ţările din Africa şi Asia ca să întârziem cu această tranziţie", a declarat Ion Bunduchi.
Preşedintele Consiliului Coordonator al Audiovizualului, Dinu Ciocan, este mai optimist. Potrivit lui, la moment CCA aşteaptă doar să fie aprobate în modificările la Codul Audiovizualului pentru a avea posibilitatea de a acorda licente posturilor tv care doresc să emită prin reţelele digitale.
"Suntem în aşteptarea adoptării şi aprobării unor documente extrem de importante: modificările la Codul Audiovizualului, care sunt necesare pentru a da pârghii Consiliului Coordonator al Audiovizualului de a elibera licenţe pentru transmisia semnalului în regim digital", a spus Dinu Ciocan.
Televizoarele noi permit recepţionarea semnalului digital, însă telespectatorii cu televizoare analogice vor trebui să-şi procure convertoare, al căror preţ se ridică la 100 de dolari bucata.