R. Moldova a solicitat ajutorul UE pentru a face față crizei energetice
Republica Moldova a decis activarea Mecanismului de Protecție Civilă al Uniunii Europene.
Articol de Valentin Buda, Radio Chişinău, 20 Ianuarie 2025, 13:34
Republica Moldova a solicitat ajutorul Uniunii Europene pentru a face față crizei energetice declanșate odată cu oprirea livrărilor rusești de gaze către Transnistria.
Gazele livrate gratis regiunii separatiste erau transformate în curent electric de centrala de la Cuciurgan și vândute sub prețul pieței și în dreapta Nistrului, însă livrările au fost suspendate. Victoria Cernea de la Radio Chișinău are detalii.
Reporter: Republica Moldova a decis activarea Mecanismului de Protecție Civilă al Uniunii Europene, solicitând asistență pentru instalarea urgentă a unei centrale electrice cu capacitatea de 125 MW și a 10 centrale cu capacitatea de 10 MW.
Noile centrale vor fi instalate la întreprinderile termoenergetice de stat în municipiile Chișinău și Bălți, care dispun de infrastructura necesară atât pe partea de gaze naturale, cât și conexiuni la rețeaua de energie electrică.
Potrivit secretarului de stat al Ministerului Energiei, Constantin Borosan, după ce aceste centrale vor fi instalate, capacitatea de generare a energiei electrice va crește cu 225 MW.
Totodată, acestea vor contribui la acoperirea consumului final de energie după încheierea sezonului de încălzire, când centralele electrice cu termoficare nu vor mai produce energie termică și, respectiv, vor reduce volumul de energie electrică produsă.
În prezent, în lipsă de gaze, centrala de la Cuciurgan situată în regiunea separatistă transnistreană nu mai produce curent electric pentru malul drept al Nistrului.
Pentru a se elibera de această dependență, până la sfârșitul acestui an, în Republica Moldova va fi construită o linie electrică de înaltă tensiune, iar energia electrică din România nu va mai trece prin regiunea transnistreană.