Protestele costă Franţa, zilnic, sute de milioane de euro
Franţa pierde sute de milioane de euro zilnic din cauza protestelor stârnite de proiectul de reformă a sistemului de pensii, care creşte vârsta limită de pensionare de la 60 la 62 de ani.
Articol de Roxana Vasile, Paris, 25 Octombrie 2010, 14:33
Deşi este greu de estimat, potrivit ministrului economiei, Christine Lagarde, fiecare zi de greve şi manfiestaţii ar costa Franţa între 200 şi 400 de milioane de euro, ceea ce face ca, până acum, nota de plată să fie cuprinsă între 1,6 şi 3,2 miliarde de euro.
La aceasta se adaugă şi un prejudiciu moral, imaginea ţării fiind afectată de incidentele înregistrate în cursul manifestaţiilor de protest.
De costuri se poate vorbi şi în ceea ce-l priveşte pe preşedintele Nicolas Sarkozy.
Pe cât de necesară este considerată reforma sistemului de pensii, pe atât este ea de nepopulară.
Potrivit celui mai recent sondaj de opinie, liderul de la Patalul Elyssée a scăzut sub procentul de 30% în preferinţele francezilor, acestea fiind şi cele mai mici indici de când Nicolas Sarkozy a devenit preşedinte, în mai 2007.
Acest lucru nu-l împiedică pe preşedintele francez însă să declare că este hotărât să ducă până la capăt reforma începută.
Protestele sunt departe de a se încheia
Guvernul ar urma să obţină un vot final de la parlament în această săptămână pe controversata lege şi speră ca nemulţumirile să înceteze treptat.
Deocamdată, urmările acestor proteste se dovedesc costisitoare, mai ales în perioadă de criză economică.
Şapte din cele 12 rafinării ale Franţei au votat luni continuarea grevei.
În acest context, potrivit unei promisiuni a autorităţilor din hexagon, aprovizionarea cu carburant a aproximativ 25% din benzinăriile în care nu se mai găseşte nici picătură de carburant, ar urma să revină la normal, abia la jumătatea săptămânii.
Deşeurilor menajere, a doua problemă a autorităţilor franceze
Ca urmare a grevei gunoierilor, şi ei nemulţumiţi de reformarea sistemului de pensii, în unele zone din regiunea pariziană, ca Toulouse, dar mai ales Marsilia, pe străzi zac cantităţi impresionante de gunoi.
Din cauză că situaţia sanitară a devenit îngrijorătoare, autorităţile de la Marisilia au ordonat gunoierilor ca începând de luni să strângă cele aproximativ 10 tone de deşeuri menajere, rezultate ca urmare a grevei.
O comisie parlamentară paritară mixtă se va întruni, luni, în Franţa, pentru a stabili variantele de proiect de lege votate de senatori şi deputaţi.
Marţi este programat un vot în Senat, iar miercuri în Adunarea Naţională.
Joi, în Franţa va fi din nou zi naţională de greve şi marşuri.