Protestele antiguvernamentale din Iran au continuat cu ciocniri violente
Protestele antiguvernamentale din Iran care au început joi au continuat şi au fost semnalate ciocniri violente, fiind consemnată moartea a doi demonstranţi.
31 Decembrie 2017, 14:19
Protestele antiguvernamentale din Iran care au început joi au continuat şi au fost semnalate ciocniri violente, fiind consemnată moartea a doi demonstranţi.
Autorităţile iraniene susţin că în proteste ar fi implicaţi militanţi suniţi şi agenţi străini. Pe de altă parte, în luna decembrie, forţele de securitate iraniene au arestat şi creştini, care, potrivit relatărilor din presa de la Teheran, au fost acuzaţi de provocarea unor tulburări.
Corespondentul nostru în regiune, Dragoş Ciocîrlan, relatează.
Reporter: În timp ce protestele antiguvernamentale continuă pe străzile iraniene, premierul israelian Beniamin Netanyahu a publicat un scurt videoclip acuzând Teheranul pentru modul în care sunt trataţi creştinii în Republica Islamică. Netanyahu a subliniat ipocrizia ministrului iranian de externe, Javad Zarif, care evoca recent pe Twitter sărbătorile din lumea creştină. Regimul ayatolahilor de la Teheran a interzis accesul tinerilor la Twitter, iar Netayahu a întrebat retoric de ce au fost închişi creştini în Iran în luna decembrie.
Potrivit relatărilor din presa persană, forţele de securitate iraniene au arestat patru iranieni convertiţi la creştinism, iar agenţia oficială de presă iraniană susţine că elemente creştine au încercat să perturbe ordinea şi s-au făcut arestări.
Protestele antiguvernamentale din ultimele zile la Teheran şi în alte zeci de oraşe iraniene au intervenit pe fondul unor probleme economice. Ieri, în timpul demonstraţiilor antiguvernamentale au fost ucise două persoane. Autorităţile iraniene au declarat că ciocnirile violente survin în urma implicării unor inamici ai revoluţiei islamice, referindu-se la militanţi suniţi.
Foto/AFP. Studenții au protestat împotriva autorităților religioase din Iran pe care le consideră responsabile pentru situația economică dificilă a țării (foto 1), dar numărul participanților la proteste a fost depășit de cel al manifestanților pro-guvernamentali (foto 2).