Protestele anticomuniste din 2009, comemorate la Chişinău
Contestarea alegerilor care îi menţineau pe comunişti la putere a început în stradă, în seara zilei de 6 aprilie 2009, când mii de tineri au venit să protesteze.
Articol de Lina Grâu, Chişinău, 06 Aprilie 2010, 13:21
În urmă cu un an, era anunţată victoria comuniştilor la alegerile parlamentare din Republica Moldova, după un scrutin marcat de acuzaţii de fraudă şi de presiuni politice, venite atât din partea opoziţiei liberale cât şi a societăţii civile.
Contestarea alegerilor care îi menţineau pe comunişti la putere a început în stradă, în seara zilei de 6 aprilie 2009, când mii de tineri au venit să protesteze.
Acesta a fost începutul a ceea ce ulterior a fost numit revoluţia Twitter din Republica Moldova. Mesajele de convocare la proteste erau transmise prin intermediul reţelei de socializare Twitter şi prin SMS.
A doua zi, la 7 aprilie, amploarea protestelor a crescut, însă manifestarea paşnică a tinerilor a fost deturnată de un grup de provocatori în violenţe soldate cu devastarea Parlamentului şi a Preşedinţiei, pe fundalul unei suspecte lipse de reacţii a forţelor de ordine.
În noaptea dinspre 7 spre 8 aprilie, când Parlamentul şi Preşedinţia erau în flăcări, iar în faţa acestora nu se mai aflau decât o sută-două de persoane, poliţia a intervenit în forţă, snopind tinerii în bătaie.
Au urmat apoi câteva săptămâni de adevărată teroare, când tinerii erau ridicaţi din stradă, din salile de clasă sau din transport, duşi la poliţie, bătuţi şi forţaţi să depună mărturii false privind implicarea în violenţele din 7 aprilie.
Sute de tineri au fost maltrataţi, iar trei decese sunt puse în legătură directă cu intervenţia forţelor de ordine din acea noapte.
Până în prezent însă, nicio persoană nu a fost trasă la răspundere.
Noua guvernare promite însă în scurt timp va spune lucrurilor pe nume.
La sfârşitul săptămânii trecute au fost făcute publice noi înregistrări video din noaptea de 7 aprile, din care se vede cum poliţiştii lovesc cu bestialitate tinerii întinşi la pământ.
A doua zi, 15 poliţişti care apar în înregistrare au fost suspendaţi până la finalizarea anchetei.
Totodată, ministerul justiţiei a cerut Consiliul Superior al Magistraturii destituirea a 9 judecători care i-au judecat pe tineri în comisariatele de poliţie.
La Chişinău evenimentele de acum un an vor fi comemorate miercuri în cadrul unui miting, vor fi depuse flori în locul în care a decedat unul din cei trei tineri ucişi la 7 aprilie, va fi vernisată o expoziţie de fotografie, materiale audio şi video.