Protestele anticomuniste, comemorate în România şi R. Moldova
Incidentele violente de anul trecut de la Chişinău s-au soldat cu cel puţin un mort şi protestatari care reclamă că au fost torturaţi de forţele de ordine.
Articol de Lina Grâu, Chişinău, 07 Aprilie 2010, 20:51
Sute de persoane au marcat trecerea unui an de la protestele împotriva puterii comuniste din Republica Moldova.
Grupul de acţiune "Noii Golani" a precizat că în mai multe oraşe din România şi Republica Moldova au avut loc manifestări simbolice în amintirea tinerilor, care prin revolta lor, au deschis calea democraţiei.
Incidentele violente de anul trecut de la Chişinău s-au soldat cu cel puţin un mort şi protestatari care reclamă că au fost torturaţi de forţele de ordine.
La câteva luni de la aceste proteste, partidele de opoziţie au preluat puterea în urma alegerilor. Noile autorităţi promit că vor accelera ancheta pentru identificarea celor responsabili de abuzurile forţelor de ordine.
În Piaţa Marii Adunării Naţionale, din centrul Chişinăului, unde acum un an au fost bătuţi, arestaţi şi omorâţi tineri care au participat la protestul anticomunism, din 7 aprilie, a fost ţinută o slujbă de pomenire de către un sobor de preoţi ai Mitropoliei Basarabiei.
În cadrul unui miting comemorativ preşedintele interimar, Mihai Ghimpu, a anunţat că a decorat postmortem cu distincţia supremă în stat, ordinul Republicii, pe Valeriu Boboc, tânărul de 23 de ani care a fost omorât în Piaţa Marii Adunării Naţionale în noaptea de 7 aprilie.
"Îmi cer scuze în numele statului pentru faptul că din vina organelor de drept ale statului a murit tatăl, soţul, copilul dumneavoastră", a spus Mihai Ghimpu.
Premierul, Vlad Filat, a declarat la miting că dincolo de tragismul evenimentelor de acum un an, acestea au însemnat un nou început pentru Republica Moldova.
În cadrul mitingului a fost prezentată macheta Monumentului Libărtăţii care urmează să fie instalat în faţa parlamentului şi dezvelit peste exact un an.
Autorităţile comuniste acuzau acum un an România de organizarea a ceea ce ele numeau, tentativă de lovitură de stat, acuzaţii rămase fără nici un fel de probe.
"Comuniştii întotdeauna au căutat duşmani, duşmani interni, duşmani externi. Duşmanul intern era opoziţia, societatea civilă şi omul de bună credinţă care avea alte viziuni decât cele comuniste. Duşmanul extern a fost găsit în exemplul României", a spus primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă.
La manifestările de comemorare au participat liderii celor trei partide aflate acum un an în opoziţie, Partidul Liberal, Partidul Liberal Democrat şi Alianţa Moldova Noastră.
Marele absent al zilei a fost liderul comuniştilor, preşedintele de atunci Vladimir Voronin, care a ales să plece acum câteva zile într-o vacanţă în Cehia.
De la evenimente a lipsit şi liderul Partidului Democrat, Marian Lupu, care acum un an era preşedinte de parlament şi membru al Partidului Comuniştilor.
Organizaţia non guvernamentală "Noii Golani" a iniţiat şi anul trecut în timpul protestelor de la Chişinău acţiuni de solidaritate în mai multe oraşe din România.