Proteste violente în Kiev
Ciocniri violente între manifestanţi şi forţele de poliţie au loc în faţa clădirii Parlamentului din Kiev. Pe strada Hruşevskovo manifestanţii au dat din foc la sute de anvelope.
18 Februarie 2014, 14:30
Criza din Ucraina se agravează la numai o zi după intrarea în vigoare a Legii amnistiei pentru protestatari şi după ce aceştia părăsiseră sediul Primăriei din Kiev.
Ciocniri violente între manifestanţi şi forţele de poliţie au loc în faţa clădirii Parlamentului din Kiev, în timp ce câteva sute de protestatari au atacat şi ocupat sediul Partidului Regiunilor, al preşedintelui Ianukovici.
Ciocniri între membrii forţelor de autoapărare ale Euromaidan-ului, înarmaţi cu bâte, răngi, pietre de caldarâm şi cocktailuri Molotov, şi forţele de ordine care fac uz de gaze lacrimogene, grenade asurzitoare şi gloanţe de cauciuc se înregistrează din această dimineaţă în zona Radei Supreme şi pe străzile apropiate din aşa-numitul cartier guvernamental.
Există informaţii cu privire la cel puţin la 10 răniţi în rândul protestatarilor, inclusiv un caz grav.
O baricadă este ridicată în acest moment pe una din străzile care duc spre sediul Parlamentului, manifestanţii incendiind aici două camioane.
Pe strada Hruşevskovo, din apropiere, unde baricada nu a fost demontată, manifestanţii au dat din foc la sute de anvelope şi au capturat trei camioane militare ale poliţiei speciale.
Cu puţin timp în urmă, manifestanţii au ocupat sediul central al Partidului Regiunilor, de guvernământ.
Opoziţia forţează astfel adoptarea de către Rada Supremă a documentului privind revenirea la Constituţia din 2004 şi deposedarea astfel a preşedintelui Viktor Ianukovici de principalele sale prerogative obţinute, afirmă aceasta, prin modificarea ilegală a legii fundamentale.
Situaţia rămâne imprevizibilă, chiar şi deputaţii de opoziţie recunoscând că nu controlează strada.
Comandantul autoapărării Maidanului, Andrei Parubi care susţine că are sub control 12.000 de luptători a declarat că activiştii intenţionează să-i blocheze pe deputaţi în sediul parlamentului, pentru ca în termen de cinci zile aceştia să modifice Constituţia.
Pe acest fond, liderul partidului UDAR, de opoziţie, Vitalie Kliciko, a cerut preşedintelui Viktor Ianukovici să declare urgent organizarea de alegeri prezidenţiale şi parlamentare anticipate.