Proteste la Moscova împotriva preşedintelui Vladimir Putin
Demonstraţia are loc de Ziua Naţională a Rusiei iar între cererile opoziţiei se numără demisia preşedintelui Vladimir Putin, dizolvarea Dumei de Stat şi supunerea la referendum proiectul unei noi Constituţii a Rusiei.
12 Iunie 2012, 19:03
La numai o zi după o serie de percheziţii fără precedent în casele liderilor opoziţiei, zeci de mii de oameni protestează la Moscova împotriva preşedintelui Vladimir Putin.
Demonstraţia are loc de Ziua Naţională a Rusiei şi pe fondul criticilor aprinse legate de promulgarea de către Vladimir Putin a unei noi legi a protestelor, potrivit căreia cresc foarte mult amenzile pentru cei care o încalcă.
Între timp, omul forte al Rusiei a lansat în faţa elitei politice reunite pentru a celebra Ziua Naţională un avertisment împotriva oricărei tentative de destabilizare a puterii.
La miting a fost adoptat "Manifestul Rusiei Libere", primul document politic cu caracter de program adoptat de participanţii la protestele începute în luna decembrie.
Între cererile opoziţiei, se numără demisia preşedintelui Vladimir Putin şi dizolvarea Dumei de Stat.
Opoziţia cere adoptarea unei legi electorale democratice şi organizarea, pe baza ei, de noi alegeri, astfel încât viitorul parlament să supună la referendum proiectul unei noi Constituţii a Rusiei.
În prezent, preşedintele Rusiei este ales pe 6 ani, iar Constituţia limitează la două doar numărul mandatelor consecutive, ceea ce i-a permis lui Vladimir Putin să obţină în luna martie cel de-al treilea mandat.
Video: Protestele de la Moscova împotriva lui Vladimir Putin. Sursa: Reuters
Manifestul cere revenirea la alegerea guvernatorilor de provincie prin vot direct real, reformarea radicală a Justiţiei şi Poliţiei şi controlul reformelor prin intermediul unor forumuri civico-politice de tipul meselor rotunde.
Una din revendicările fundamentale se referă la asigurarea dreptului la proteste.
Opoziţia are "opinii diferite" privind revendicările adoptate la miting
Opoziţia a făcut marţi un pas înainte şi în plan organizatoric, săptămâna viitoare urmând să fie înfiinţat un comitet de coordonare al acţiunilor de protest, care, după cum ne-a declarat unul din liderii manifestaţiei de marţi, Ilia Ponomariov, deputat din partea Partidului Rusia Justă, se va ocupa şi de coordonarea unor proiecte în domeniul luptei anticorupţiei, al într-ajutorării şi altele.
Întrebat dacă această platformă poate să ducă în final la apariţia unui partid politic Ilia Ponomariov a declarat că "ea nu se poate transforma într-un partid politic, pentru că oamenii au opinii diferite".
"Pot totuşi să apară numitori comuni şi aceasta este sarcina noastră comună", a completat acesta .
Acelaşi punct de vedere ni l-a confirmat la mitingul de marţi şi deputatul Ghennadi Gudkov, potrivit căruia chiar şi o încercare de a uni extrem de diferitele forţe politice, care participă la aceste manifestări, poate duce la dezbinarea opoziţiei.
De altfel, după cum a declarat pentru Radio România, Ghennadi Gudkov, el personal nu susţine toate revendicările adoptate la mitingul de marţi.
"Eu sprijin partea a doua, unde se vorbeşte despre transformări democratice şi un anume plan pentru democratizarea ţării, dar consider că, deocamdată, posibilităţile unui dialog cu puterea nu sunt complet epuizate.
"Totuşi, este clar că puterea face totul ca tot mai mulţi să ajungă la această concluzie şi, dacă îi va convinge pe toţi că dialogul cu ea nu este posibil, atunci bineînţeles lozinca nr. 1 va fi demisia lui Putin ca preşedinte, care ar trebui să garanteze respectarea Constituţiei, dar nu o poate face", a declarat Ghennadi Gudkov.
Înaintea manifestaţiei de marţi, autorităţile au organizat percheziţii la domiciliile mai multor lideri ai opoziţiei şi organizatori ai acţiunii, care au primit şi somaţii să se prezinte la interogatoriu, chiar marţi, la ora când trebuia să aibă loc manifestaţia.
Absent luni din Moscova a fost un vicepremier, Boris Nemţov, şi el ţinta percheziţiilor, el primind somaţia chiar pe scena mitingului.