Proteste la Budapesta împotriva declaraţiilor antisemite
Declaraţiile cu tentă antisemită de la Budapesta provoacă reacţii puternice în societatea ungară.
Articol de Emil Groza, corespondent RRA în Ungaria, 02 Decembrie 2012, 10:48
În Ungaria, declaraţiile recente, cu tentă antisemită, ale unor politicieni din extrema dreapta din Jobbik, a doua formaţiune din opoziţie, provoacă reacţii puternice în rândul altor partide şi în organizaţiile societăţii civile.
Duminică, la Budapesta se organizează un protest, la care sunt aşteptate câteva mii de persoane.
Deputatul partidului Jobbik, Márton Gyöngyösi, a afirmat, la începutul săptămânii, în parlament, că ar trebui întocmită o listă cu oamenii care trăiesc în Ungaria, în special cu membrii guvernului şi parlamentului, care au origine evreiască şi care ar reprezenta un risc pentru siguranţa naţională.
În urmă cu câteva zile, un alt parlamentar al formaţiunii Jobikk, Előd Novák, a anunţat că a trimis scrisori tuturor deputaţilor, prin care le-a cerut să declare dacă au şi altă cetăţenie în afară de cea ungară şi că cere demisia unui reprezentant al formaţiunii ecologiste LMP, care l-a informat ca are şi cetăţenie israeliană.
Jobbik a fost înregistrat ca partid politic în 2003 şi a reuşit să obţină pentru prima dată reprezentare parlamentară în 2010, folosind o retorică radicală şi naţionalistă.
Manifestaţii comune ale partidelor de la guvernare şi din opoziţie
Jurnalistul ungar, István Pataki, a declarat pentru Radio România Actualităţi că, în timp ce în Europa de Vest, partidele de extremă-dreapta îşi construiesc retorica folosind, în principal, teme legate de imigranţi, Jobbik îşi bazează discursurile pe unele atitudini negative faţă de romi şi faţă de comunitatea evreiască, iar ultimele declaraţii au fost făcute în condiţiile în care s-a înregistrat o scădere a popularităţii partidului.
"Partidul Jobbik a obţinut un rezultat bun la ultimele alegeri parlamentare, de 16%, prin concetrarea pe trei teme. Una a fost chestiunea socială şi a încercat să folosească sloganuri populiste, în condiţiile în care fostul guvern a dus ţara într-o situaţie în care mulţi au simţit că este nevoie de o schimbare extrem de radicală.
"Cea de-a doua temă a fost atitudinea negativă faţă de romi, existând o anumit disponibilitate de recepţie a unor astfel de mesaje tot din motive sociale. Iar în ceea ce priveşte cea de-a treia temă, există unii care consideră că mulţi unguri sunt dezavantajaţi de faptul că evreii pot domina anumite sectoare ale economiei", a spus István Pataki.
O fundaţie numită "Împreună cu toţii pentru Ierusalim" a anunţat, pentru duminică după-amiază, o manifestaţie în faţa parlamentului, în semn de protest faţă de declaraţiile politicienilor Jobbik, urmând să ia cuvântul pe aceeaşi scenă atât reprezentanţi ai partidului de guvernământ FIDESZ, cât şi ai formaţiunilor din opoziţie, un lucru care se întâmplă extrem de rar în Ungaria.