Proteste în Wisconsin faţă de reduceri bugetare
În statul american Wisconsin, zeci de mii de sindicalişti au ieşit în stradă, pentru a încerca să împiedice programul de austeritate bugetară promovat de guvernator.
Articol de Sergiu Şteţ, 21 Februarie 2011, 19:57
O premieră a ultimilor ani în Statele Unite, în statul Wisconsin sindicatele încearcă să împiedice programul de austeritate bugetară promovat de guvernator.
La sfârşitul săptămânii trecute, grupuri de susţinători şi de opozanţi ai măsurilor de reducere a cheltuielilor bugetare au manifestat în stradă.
La marşurile din Madison, capitala statului Wisconsin, au participat aproximativ 70.000 de persoane.
Scott Walker, membru al Partidului Republican, a preluat funcţia de guvernator al statului Wisconsin la începutul acestui an.
El a câştigat alegerile, promiţând electoratului că va reduce deficitul bugetar al statului Wisconsin prin tăierea salariilor şi a altor avantaje financiare ale angajaţilor din sectorul public.
Guvernatorul Walker a mai promis reducerea taxelor plătite de firmele mici.
La începutul acestei luni, guvernatorul a promovat un proiect legislativ prin care cere congresului din Wisconsin să aprobe reducerea salariilor în sectorul bugetar şi restrângerea drepturilor de negociere ale uniunilor sindicale.
În Statele Unite, în special sindicatele din domeniul educaţiei, au o importantă influenţă politică.
Pe parcursul săptămânii trecute, uniunile sindicale au organizat proteste în stradă şi au cerut congresului să nu aprobe măsurile de austeritate propuse de guvernatorul Scott Walker.
Manifestaţii pro şi contra măsurilor de reducere a cheltuielilor bugetare
La începutul săptămânii trecute, pe străzile capitalei statului Wisconsin Madison, peste 70.000 de persoane au participat la marşul pro şi contra măsurilor de reducere a cheltuielilor bugetare.
"Scott Walker is got to go" au strigat sindicaliştii care se opun propunerilor guvernatorului, adică Scott Walker trebuie să plece.
Acesta a anunţat că intenţionează să reducă salariile bugetarilor şi să-i oblige să plătească o parte din contribuţiile pe care statul le acoperă acum la fondurile de pensii şi la asigurările de sănătate.
În plus, conform proiectului legislativ al guvernatorului Scott Walker, uniunile sindicale vor avea dreptul să negocieze doar nivelul salariilor bugetarilor, fără să poată impune în contractele colective alte beneficii.
"Statul este în faliment, suntem faliţi de mai mulţi ani şi a sosit momentul că cineva să aibă curajul să spună adevărul. Nu mai avem bani, aşa că nu putem discuta despre negocieri. Ca să negociezi trebuie să ai ceva de oferit, dar bugetul nu mai are bani de oferit", a spus guvernatorul statului Wisconsin, Scott Walker.
El a adăugat că alternativa la reducerea salariilor este disponibilizarea de personal din sectorul public.
Pe actuala structură a cheltuielilor, deficitul bugetului statului Wisconsin, în următorii doi ani, ar urma să fie de peste trei miliarde şi jumătate de dolari.
Aflat în nord-estul Statelor Unite, în apropierea graniţei cu Canada, Wisconsin are o suprafaţă de aproximativ două treimi din cea a României şi o populaţie de 5,5 milioane de persoane.
Principalele sectoare economice sunt industria manufacturieră, agricultura şi sănătatea.
În anul fiscal 2012 deficitul bugetar al statului Wisconsin ar urma să fie de aproape 13% din veniturile fiscale ale acestui an.
Deficite mult mai mari au, însă, state ca Nevada, 45%, Texas 32% sau California, cel mai dezvoltat stat american cu un deficit bugetar prognozat de aproape 30%.