Propunere pentru viitorul buget multianual al UE şi un plan de redresarea
Vice președintele CE, Vera Jurova, spune că, potrivit evaluării făcute de Colegiul Comisarilor, turismul european ar putea pierde anul acesta cel puţin 50% din cifra de afaceri.
Articol de Carmen Gavrilă, 29 Aprilie 2020, 19:46
Vicepreşedintele Comisiei Europene, Vera Jourova, a anunţat astăzi că executivul european va veni cu o propunere pentru viitorul buget multianual al Uniunii şi cu un plan de redresare, în aşa fel încât, după aprobarea de către Consiliu şi de către Parlament, bugetul şi planul să poată fi aplicate chiar din ianuarie anul viitor.
Vera Jourova a mai spus că, potrivit evaluării făcute de Colegiul Comisarilor, turismul european ar putea pierde anul acesta cel puţin 50% din cifra de afaceri, în condiţiile în care acest sector aduce de obicei 10% din produsul intern brut al Uniunii şi asigură direct sau indirect 27 de milioane de locuri de muncă. Sudul Europei va fi cel mai afectat.
Colegiul Comisarilor a atras atenţia că în criza cauzată de pandemie e nevoie de un echilibru între împrumuturi, subvenţii şi garanţii financiare, dar şi că există nevoia de a oferi sprijin înainte ca noul cadru financiar multianual să poată fi pus în practică.
Executivul european a insistat astăzi şi pe construirea unei rezilienţe economice strategice şi pe nevoia de flexibilitate în viitorul buget al Uniunii.
Vicepreşedinta Comisiei Europene, Vera Jourova, a declarat că planul de redresare va trebui să includă investiţii publice şi private masive la nivel european şi naţional.
Vera Jourova: Comisia lucrează la propuneri care presupun folosirea întregii puteri a bugetului Uniunii. Asta include un instrument de urgenţe pentru o redresare care să stimuleze temporar puterea financiară a bugetului prin creşterea plafonului şi prin folosirea unor resurse financiare de pe piaţa financiară pentru statele membre, peste ce primesc de la bugetul comun pentru 2021-2027.
Reporter: Vicepreşedinta Comisiei Europene, Vera Jourova, a mai spus că, pentru atenuarea problemelor din turism, Colegiul Comisarilor consideră că, în funcţie de evoluţia pandemiei, restricţiile de călătorie în Uniune trebuie ridicate cât mai curând posibil. Pentru o a doua fază a ridicării de restricţii, a precizat Jourova, se ia în calcul şi redeschiderea graniţelor Uniunii, în funcţie de evoluţia pandemiei în ţări terţe.
(RS)