Propunere de reformare a Camerei Lorzilor
Un proiect de modificare a Camerei Lorzilor vizează alegerea membrilor prin vot, un singur mandat de 15 ani, un salariu anual de 50.000 de lire sterline pentru lorzi şi scăderea numărului de membri ai Camerei Superioare.
Articol de Dan Vasiliu, corespondent RRA în Marea Britanie, 24 Aprilie 2012, 13:28
Raportul parlamentar din Marea Britanie, dat publicităţii luni, recomandă reformarea Camerei Lorzilor astfel încât membrii acesteia să nu mai fie numiţi şi să fie aleşi prin vot în proporţie de 80%, restul de 20% urmând să fie desemnaţi, în continuare, de partidele politice pentru ca mandatul Camerei Superioare a Parlamentului să nu fie similar cu cel al Camerei Comunelor.
De asemenea, raportul propune ca lorzii să poată avea un singur mandat de 15 ani şi să primească un salariu anual de 50.000 de lire sterline, în locul alocaţiilor acordate în prezent.
O altă propunere vizează numărul de membri ai Camerei Superioare, raportul recomandând ca acesta să scadă de la 800 la 450.
Aceste reforme nu au beneficiat însă de o aprobare unanimă din partea parlamentarilor care au făcut parte din Comisia care a elaborat raportul.
Nouă dintre cei 26 de parlamentari s-au opus propunerii ca membrii Camerei Lorzilor să fie aleşi prin vot, iar alţi opt s-au opus organizării unui referendum naţional pe această temă.
Un referendum "ar fi total inutil"
Deşi este principalul promotor al reformării Camerei Lorzilor, vicepremierul Nick Clegg consideră că un referendum ar fi total inutil, atâta timp cât există voinţă politică din partea a celor trei mari partide.
El i-a cerut premierului David Cameron să-şi respecte promisiunile făcute în momentul încheierii coaliţiei, dar a lăsat să se înţeleagă că nu este dispus să le dea un ultimatum conservatorilor pe această temă.
"Cei care pledează în favoarea unui referendum ar trebui să răspundă la următoarea întrebare: De ce ar trebui să cheltuim milioane de lire pentru a le adresa britanicilor o întrebare care, sincer, pe mulţi nici nu-i interesează?
"În plus, cele trei mari partide şi-au asumat reformarea Camerei Lorzilor.
"De-a lungul timpului, le-am cerut liberal-democraţilor să sprijine diferite propuneri care nu le conveneau, pentru că vroiam să menţinem spiritul de coaliţie şi le voi cere, în continuare, ambelor tabere să acţioneze în aceleaşi spirite", a declarat Nick Clegg pentru BBC.
Există însă voci care susţin că reticenţa vicepremierului faţă de un posibil referendum nu are la bază grija pentru fondurile publice, ci o posibilă răzbunare a conservatorilor din linia a doua, care se opun reformării Camerei Lorzilor şi care, dacă nu vor putea împiedica acest lucru, vor face presiuni pentru organizarea unui referendum pe tema statutului de membru al Uniunii Europene, statut susţinut de liberali-democraţi.
Conservatorii care se opun susţin că în cazul în care lorzii vor fi aleşi prin vot vor avea un mandat din partea alegătorilor, fapt ce ar putea creea blocaje în relaţia cu Camera Comunelor.
Pe de altă parte, Opoziţia laburistă a anunţat că susţine în întregime proiectul de reformare a Camerei Lorzilor, dar mai mulţi parlamentari i-au cerut ca reformele propuse să fie puse referendumului, pentru a fi eliminată astfel eventuala opoziţie a unor grupuri de politicieni.