Proiect de depozit pentru deşeuri radioactive în Bulgaria
Bulgaria anunţă că va construi, în apropiere de Kozlodui, un depozit de deşeuri nucleare. Proiectul va fi realizat, potrivit autorităţilor de la Sofia, cu bani europeni, bugetul fiind de 15 milioane de euro.
Articol de Petio Petkov, corespondent RRA în Bulgaria, 17 Octombrie 2011, 19:21
În ciuda numeroaselor proteste, multe din România, ministrul bulgar al mediului şi apelor a aprobat proiectul acestui depozit, ceea ce arată că autorităţile de la sud de Dunăre nu sunt impresionate de protestele româneşti, de exemplu, de la Bechet împotriva acestui proiect.
Depozitul va fi făcut cu bani europeni, bugetul fiind de 15 milioane de euro.
Două dintre reactoarele de la Kozlodui, cele mai vechi, au fost închise în 2002, în momentul începerii negocierilor de aderarea a Bulgariei la Uniunea Europeană, iar alte două în momentul intrării în Uniunea Europeană, în 2007.
Mai rămân reactoarele 5 şi 6.
Depozitul cunoscut sub denumirea "Radiana", cu o capacitate de 345 de mii de tone sau 138.200 metri cubi, va intra în funcţiune în 2015 şi va fi amplasat lângă Kozlodui, în apropierea Dunării.
Experţii bulgari lucrează la proiect din 2005.
Raportul de mediu a fost elaborat la începutul lui 2011.
Proiectul se înscrie în strategia de rezolvare a problemei deşeurilor nucleare, elaborată în cadrul angajamentelor asumate faţă de Uniunea Europeană printr-un memorandum semnat în 1999.
La Radiana nu va fi prelucrate sau "îngropate" deşeuri cu înaltă radioactivitate.
Aici vor fi montate opt module din beton cu câte 16 camere, în două rânduri, în care vor fi depozitate containerele cu deşeuri.
Fiecare cameră va conţine câte 192 de containere.
Depozitul va avea un înveliş special ce trebuie să garanteze securitatea deşeurilor pe o perioadă de 300 de ani.
Experţii bulgari ce au aprobat proiectul evaluează ca fiind nesemnificativ posibilul impact asupra mediului şi a populaţiei din zonă.
Radiana a primit, mai demult, şi aprobarea ministerului sănătăţii.
Depozitul se află în imediata vecinătate cu o rezervaţie naturală.
Decizia ministrului mediului va fi putea fi atacată la curtea administrativă în termen de trei zile.
Spre deosebire de situaţia din Bulgaria, unde atenţia ecologiştilor este îndreptată spre blocarea proiectului nuclear Belene, în România deja au avut loc proteste împotriva planurilor de a fi stocate deşeuri nucleare de la Kozlodui în apropierea Dunării.