"Progrese remarcabile" în relaţia dintre R. Moldova şi UE
Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat că anul trecut s-au făcut progrese în timp record în relaţia dintre Republica Moldova şi UE.
12 Februarie 2011, 09:57
Anul trecut s-au făcut progrese remarcabile, în timp record, în relaţia dintre Republica Moldova şi UE. Aceasta este evaluarea pe scurt făcută de preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, după întrevederea cu premierul moldovean Vlad Filat, prima vizită în străinătate, după confirmarea guvernului.
Vlad Filat susţine că Republica Moldova este ţară euopeană, cu cetăţeni europeni şi urmează şi sub aspectul accesului la valorile europene să acceadă cât mai curând.
"Am ţinut neapărat în cadrul discuţiilor pe care le-am avut să reafirm angajamentul ferm al Republicii Moldova în parcursul pe care îl are în calea reformelor, deciziile care urmează să le implementăm în reforme în domeniile prioritare, cum ar fi cel al justiţiei, cel al asigurării în Republica Moldova a unei economii de piaţă funcţională. Am stabilit în mare şi acţiunile pe care urmează să le întreprindem în viitorul cel mai apropiat în vederea negocierii cu succes a acordului de asociere. Sperăm, către data de 5 mai, dată când va avea loc Consiliul de cooperare Republica Moldova-UE, să venim cu etape importante finalizate", a declarat Vlad Filat.
Vlad Filat a fost felicitat de oficialii europeni pentru modul în care au avut loc alegerile din noiembrie, dar nu trebuie uitat că mai sunt multe de făcut, iar reforma constituţională este una stringentă, a spus preşedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek.
"Cel mai important pas acum este alegerea preşedintelui ţării care să asigure o mai bună stabilitate politică", a declarat Jerzy Buzek.
Un punct de vedere care este împărtăşit şi de preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.
"Aşteptăm de la politicienii moldoveni un simţ al responsabilităţii şi al compromisului pentru a ieşi din acest impas", a spus Jose Manuel Barroso.
O soluţie concretă nu există deocamdată, a menţionat Vlad Filat, dar alegerea preşedintelui nu trebuie să fie singura noastră preocupare.
În ceea ce priveşte securitatea energetică, Moldova trebuie să facă parte din piaţa unică europeană.
"Republica Moldova este parte deja, mai mult decât atât, deţine preşedinţia acestei comunităţi energetice. Urmează să implementăm un şef de proiecte care vizează conectarea reţelelor electrice şi de aprovizionare cu gaze naturale la reţelele europene prin intermediul reţelelor din România. În acest sens sunt proiecte nu doar iniţiate, dar şi acoperite cu parte din finanţare. Sunt acţiuni, cum spuneam, vitale pentru noi", a declarat Vlad Filat.
"Noi ne dorim ca relaţiile noastre economice, dacă este să ne referim la acest subiect, să fie unele predictibile, corecte, pornind de la preţuri de piaţă, însă totodată obiectivul nostru actual este de a retrage cât mai curând prezenţa militară care este în Republica Moldova", a spus premierul Republicii Moldova.
De pe agenda discuţiilor nu a lipsit problema conflictului transnistrean, unde rolul UE este din ce în ce mai important, a spus Vlad Filat.
Procesul de negociere trebuie să continue pentru a se găsi soluţii de rezolvare a conflictului, iar Comisia Europeană susţine acest proces, a subliniat preşedintele executivului comunitar, Jose Manuel Barroso. Pe scurt, a fost o vizită de reconfirmare.
Pe de o parte, Europa susţine în continuare agenda de integrare a Moldovei, iar pe de altă parte Moldova continuă reformele începute anul trecut.
"Republica Moldova şi-a propus şi va deveni o istorie de succes", a declarat premierul Vlad Filat.