Program comun de cercetare dintre Republica Moldova şi România
Patru sute de savanţi din România şi Republica Moldova vor realiza în următorii doi ani proiecte de cercetare în cadrul unui program de proiecte comune.
Articol de Lina Grâu, Chişinău, 15 Iulie 2010, 17:51
În cadrul unui program comun de cercetare dintre România şi Republica Moldova, lansat la 1 iulie 2010, vor fi puse în aplicare 24 de proiecte din domenii tehnice, proiecte selectate prin concurs şi finanţate cu câte 250 mii lei româneşti şi 250 mii lei moldoveneşti fiecare.
Raportat la cursul de schimb al Băncii Naţionale a Moldovei, această sumă ar însemnă o contribuţie de 66 de mii de RON din partea Chişinăului, Bucureştiul urmând să vină cu o sumă de aproape 4 ori mai mare.
Preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei, Gheorghe Duca spune că interesul savanţilor de la Chişinău, în afară de verificarea nivelului de cercetare, este întărirea capacităţilor comunităţii ştiinţifice pentru integrarea în comunitatea europeană.
Un nou pas spre "revenirea la normalitate"
Potrivit ambasadorului României. Marius Lazurcă. realuarea colaborării dintre cele două state în domeniul cercetării este încă un pas care confirmă revenirea la normalitate în relaţiile bilaterale.
De asemenea, Marius Lazurcă spune că parteneriatul dintre cele două comunităţi ştiinţifice din România şi Republica Moldova reprezintă totodată şi "o cale de accelerare a integrării europene a Republicii Moldova.
Preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei, Gheorghe Duca, a propus de asemenea, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute împreună cu ambasadorul Marius Lazurcă, lansarea unui proiect comun de cercetare în domeniul istoriei, proiect care să abordeze istoria Moldovei, Transilvaniei şi a Ţării Româneşti şi care să pună punct controverselor şi speculaţiilor legate de trecutul comun.
Gheorghe Duca a mai propus de asemenea crearea unui centru hidrologic comun cu implicarea savanţilor din Ucraina, pentru cercetarea şi prevenirea inundaţiilor, proiect care s-ar bucura de sprijin european prin programe transfrontaliere.
Idea a fost salutată de ambasadorul Marius Lazurcă, care a declarat că un asemenea Centru ar putea veni cu soluţii concrete pentru inundaţiile devastatoare cu care atât România, cât şi Republica Moldova şi Ucriana se confruntă în ultimii ani.