Profesor rus, destituit după publicarea unui articol
Andrei Zubov, profesor la Moscova, a publicat un articol în care compară acţiunile Rusiei în Crimeea, cu anexarea, de către Germania nazistă, a Austriei, în 1938.
Articol de Simina Botar, 25 Martie 2014, 01:44
Un profesor de filozofie, de la o prestigioasă universitate din Moscova, a fost destituit, astăzi, după publicarea unui articol de presă, în care compară acţiunile Rusiei în Crimeea, cu anexarea, de către Germania nazistă, a Austriei, în 1938.
Andrei Zubov era din 2001 profesor la Institutul de Relaţii Internaţionale din Moscova, o universitate de stat care pregăteşte inclusiv studenţi străini pentru o carieră diplomatică.
Editorialul semnat de el poartă titlul "Am mai văzut asta" şi a apărut la începutul acestei luni în contidianul "Vedomosti", în aceeaşi perioadă, când legislativul rus a aproat decizia preşedintelui Vladimir Putin, de a trimite trupe în Ucraina.
Articolul publicat de profesorul Andrei Zubov începe aşa: "Prieteni, suntem la limită. Suntem la limita distrugerii complete a sistemului de acorduri internaţionale, a haosului economic şi a dictaturii politice. Suntem în pragul războiului cu cel mai apropiat popor cu care suntem cele mai apropiate rude, poporul Ucrainei, a înrăutăţirii bruşte a relaţiilor cu Europa şi America, în pragul unui război rece sau, poate, fierbinte".
Profesorul de istorie aminteşte la ce evenimente se referă, când spune "Asta s-a mai întâmplat", martie 1938, ideile Germaniei Mari, diviziile Germaniei intră în Austria, iar premierul acesteia află că o fac la solicitarea sa, din ziare.
Anschluss-ul se face cu un referendum cu peste 99% voturi "pentru".
Urmează anexarea regiunii Klaipeda, din Lituania, apoi Polonia, apoi Franţa, apoi Rusia.
Chamberlin spune: Nu trebuie să amăgim şi, cu atât mai mult, nu trebuie să dăm speranţe statelor mici şi slabe, promiţându-le Ligii Naţiunilor, pentru că ştim, n-o să putem facem nimic.
Iar, în acest timp, Hitler proclama: Nemţii nu au de gând să facă rău nimănui, dar trebuie să înceteze chinurile la care sunt supuşi, de 20 de ani, nemţii, din partea lumii întregi.
"Trebuie să apărăm poporul"
Mai departe, iată de ce a fost concediat profesorul Zubov, căci el spune: "Prieteni, istoria se repetă. În Crimeea, într-adevăr, trăiesc ruşi; dar cine-i supără? Cine îi împiedică să vorbească pe limba lor şi să se închine după religia lor? Şi, atunci, de cine îi apără soldaţii ruşi? Intorducerea trupelor unui stat în alt stat, fără acordul acestuia, este o agresiune. Ocuparea Parlamentului de către oameni în uniformă, fără semne distinctive, este samavolnicie. Deciziile Parlamentului, în acest condiţii, sunt o farsă. Ce urmări pot fi pentru Rusia? - întreabă retoric profesorul Zubov.
Un embargou introdus pentru achiziţiile hidrocaburi ruseşti va pune pe butuci economia Rusiei, aflată oricum în agonie, şi asta numai în trei luni.
Apoi, în Rusia va începe o asemenea tulburare, pe lângă care Maidanul o să pară Raiul pe Pământ.
Tătarii din Crimeea vor cere ajutorul Turciei sau vor recurge la lupta de gherilă.
Ucrainienii nu-i vor putea ierta niciodată pe ruşi, pentru asta. Iar istoria arată că nimic nu trece nepedepsit.
Prieteni - încheie profesorul Zubov - citându-l pe Soljeniţîn - nu trebuie adunate pământurile, asta aduce lacrimi şi sânge, trebuie ocrotit poporul".
Profesorul a fost dat afară din Institutul de Relaţii Internaţionale, dar elevii lui, poate, au învăţat o lecţie.