Procesul de integrare al R. Moldova "este ireversibil"
Reacţiile după semnarea Acordului de asociere pornesc de la un entuziasm nedisimulat, dar temperat de atenţionările Rusiei, trec prin contestare şi ajung la atitudini ostile.
Articol de Mircea Dascaliuc, Radio Chişinău, 28 Iunie 2014, 10:09
Uniunea Europeană a semnat acorduri de liber-schimb şi de asociere cu Republica Moldova, Ucraina şi Georgia prin care cele trei foste republici sovietice şi-au consolidat orientarea pro-occidentală, în pofida presiunilor afişate din partea Rusiei.
Prin aceste documente, ţările semnatare vor obţine un acces privilegiat pe piaţa internă a Uniunii, "cea mai mare piaţă unică din lume" , în paralel cu angajamentul lor de a respecta statul de drept şi de a lupta împotriva corupţiei.
Reacţiile faţă de perspectiva europeană după semnarea Acordului de asociere pornesc de la un entuziasm nedisimulat, dar temperat de atenţionările venite din partea Federaţiei Ruse, trec prin contestare şi ajung chiar la atitudini ostile, aşa cum au fost ale celor aproximativ 200 de etnici găgăuzi care au protestat vineri la Comrat.
"Va depinde de noi, de cetăţeni, de clasa politică, de viitoarele configurări ale guvernării cât de utilă ne va fi această nouă deschidere pentru ţara noastră", a spus Valeriu Streleţ, preşedintele Grupului parlamentar al Partidului Liberal Democrat.
Nu putem rămâne în afara proceselor care au loc în societate, a declarat preşedintele Partidului Comuniştilor, Vladimir Voronin, care a precizat:
"Noi nu suntem de acord. Ne înjugă şi ne obligă să pornim în direcţia pentru care nu este pregătită Moldova nici dintr-un punct de vedere", este de părere Vladimir Voronin.
Am solicitat şi părerea analistului economic Roman Chircă.
"Eu am toată certitudinea că procesul de integrare este ireversibil. Această forţă de gravitaţie a Uniunii Europene este foarte puternică", a spus acesta.