Prima femeie redactor şef la New York Times a fost înlocuită
Jill Abramson a condus una dintre cele mai influente redacţii din lume într-o perioadă foarte dificilă pentru industria media.
Articol de Ionuţ Iamandi, 15 Mai 2014, 11:52
Redactorul şef al celui mai important cotidian american, "The New York Times", a demisionat "în mod neaşteptat" din postul pe care îl ocupa din septembrie 2011, scrie AFP citat de Agerpres.
Jill Abramson a fost înlocuită cu adjunctul ei, Dean Baquet, care devine primul afro-american la conducerea ziarului, a anunţat miercuri NYT.
"Am traversat turbulenţele din perioada de început a erei digitale şi am făcut paşi mari în îmbunătăţirea conţinutului", a declarat Jill Abramson, potrivit cotidianului american citat de Agerpres, fără să comenteze motivul plecării.
În vârstă de 60 de ani, Jill Abramson a fost prima femeie din istoria de 162 de ani a "The New York Times" care s-a aflat la conducerea redacţiei cotidianului american.
"Am avut şansa să lucrez cu cei mai buni ziarişti din lume", a spus ea, reamintind că, în timpul mandatului său, a numit numeroase femei în posturi editoriale cu responsabilitate.--fb1
"Optimizarea managementului"
Potrivit unor surse din redacția ziarului, președintele New York Times Company, Arthur Sulzberger Jr, i-a anunțat pe jurnaliști de schimbarea lui Jill Abramson miercuri, în jurul orei 14.30.
El le-ar fi spus că l-a numit redactor șef pe Dean Baquet "în tentativa de a optimiza managementul redacției".
Danielle Kurtzleben de la vox.com scrie că în timpul mandatului lui Jill Abramson indicatorii de business ai "The New York Times" s-au îmbunătăţit, chiar dacă presa americană în ansamblu a înregistrat un recul. Siteul NYT de asemenea a generat "un profit imens" prin introducerea abonamentului digital, aşa numitul paywall.
Editorial, în timpul celor aproape trei ani de mandat ai lui Jill Abramson jurnaliștii de la NYT au câștigat opt premii Pulitzer.
"Totul a venit însă cu un cost, decontat la nivelul relaţiilor încordate între Jill Abramson şi colegii săi", adaugă Danielle Kurtzleben.
Foto: Prima pagină a ediţia New York Times din 7 august 1945 cu un articol despre bombardamentul atomic de la Hiroşima, Japonia. Sursa: Wikipedia.
"Pay gap" între sexe în jurnalismul american
În lipsa declaraţiilor părţilor implicate, plecarea lui Jill Abramson de la "The New York Times" este expusă speculaţiilor.
Una dintre ele se referă la descoperirea recentă pe care ar fi făcut-o Jill Abramson privind salariul ei.
Ea ar fi aflat că este plătită mult mai puţin decât predecesorul său Bill Keller şi ar fi cerut explicaţii.
Ulterior, un purtător de cuvânt al NYT a infirmat că în prezent între pachetul salarial al lui Bill Keller şi cel al lui Jill Abramson ar exista discrepanţe, sau, cum numesc americanii, un "pay gap".
Dar chiar dacă între timp Jill Abramson ar fi încasat compensaţii, e public că în Statele Unite femeile jurnaliste sunt mai prost plătite decât jurnaliştii.
Potrivit unor statistici citate de fivethirtyeight.com - "Census Bureau’s 2008-2012 American Community Survey" - câştigul mediu anual al unui redactor bărbat în Statele Unite este de 59.183 dolari, în vreme ce câştigul mediu al unei jurnaliste este de 51.249 dolari.
Diferenţa de aproape 8.000 de dolari înseamnă că în presă femeile câştigă 86% din cât câştigă un bărbat.
O plecare misterioasă
Jill Abramson a avut şi o relaţie încordată cu redactorii, în special cu adjunctul său, care acum i-a luat locul, căruia i-ar fi reproşat că are "o abordare plicticoasă".--fb2
Ea ar fi încercat să înfiinţeze un alt doilea post de redactor-şef adjunct, pentru Janine Gibson, redactorul şef al Guardian US. Janine Gibson a confirmat că a fost abordată de conducerea NYT, dar spus pe Twitter că a refuzat propunerea.
Nici cu Mark Thompson, CEO al New York Times Company şi fost director general al BBC, relaţia lui Jill Abramson nu a fost strălucită.
"Poate că a fost un redactor şef mai agresiv, dar îţi poţi imagina un redactor NYT care să nu fie agresiv?", au comentat jurnaliştii americani la aflarea schimbării lui Jill Abramson.