Prețurile la energie pe piața europeană continuă să crească
Prețurile la energie pe piața europeană continuă să crească.
Articol de Florin Lepădatu, 16 Septembrie 2021, 07:38
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI : Prețurile la energie pe piața europeană continuă să crească și ating niveluri record, ca urmare a majorării cotațiilor la gazele naturale și a prețurilor certificatelor verzi.
Această evoluție a determinat autoritățile din mai multe state europene să anunțe deja măsuri de sprijin, pentru ca oamenii să poate suporta facturile.
Reporter: Roman Mușat - "Vicepreședintele executivului comunitar, Frans Timmermans, a apreciat astăzi că prețurile record la electricitate înregistrate în țările membre sunt dovada faptului că Uniunea Europeană trebuie să renunțe la combustibilii fosili și să accelereze tranziția la energia verde. Într-o intervenție în Parlamentul European, el a mai spus că deși prețurile la combustibilii fosili au crescut foarte mult, costurile pentru producția de energie regenerabilă au rămas scăzute și stabile. Între timp, guvernele unor țări precum în Italia, Spania și Grecia au anunțat diverse măsuri de sprijin pentru cei afectați de scumpiri. O situație specială are însă Polonia, statul cel mai dependent de cărbune din întregul bloc comunitar. Astfel, Guvernul de la Varșovia va trebui să majoreze cu 40% prețurile reglementate ale energiei pentru consumatori, după ce costul emiterii de dioxid de carbon aproape s-a dublat în 2021. Cu o pondere a cărbunelui de 70% în producția de electricitate, Polonia este singura țară din Uniunea care a refuzat să se angajeze să ajungă la neutralitate climatică până în 2050, susținând că are nevoie de mai mult timp pentru a face tranziția la emisii zero. O altă problemă energetică europeană o reprezintă incertitudinile legate de importul gazelor din Rusia, în condițiile în care depozitele europene erau pline doar la 70% din capacitate. Potrivit Financial Times, creșterea prețului la gaze pe piața Uniunii este urmare a politicii companiei Gazprom de a nu mări livrările, cu scopul de a obține mai repede avizele din partea Germaniei pentru punerea în funcțiune a gazoductului Nord Stream 2."