Preşedinţia greacă a CE "va stimula mobilitatea forţei de muncă"
Respectarea legislaţiei europene cu privire la mobilitatea forţei de muncă este printre punctele centrale de interes ale preşedinţiei elene a Consiliului UE.
Articol de Carmen Gavrilă, 08 Ianuarie 2014, 13:46
Grecia începe miercuri oficial cele şase luni în care va deţine Preşedinţia rotativă a Uniunii Europene.
Preşedinţia greacă vrea să stimuleze mobilitatea în UE, dar nu are la fel de mult timp ca alte preşedinţii rotative pentru că în luna mai sunt alegerile europarlamentare şi deci, până la un nou parlament european, instituţiile nu vor funcţiona chiar cu toate motoarele pornite.
Prioritatea preşedinţiei elene se suprapune pe un 2014 care a început cu suspiciuni privind aşa-zisele valuri de români care ar invada piaţa muncii, mai ales în vestul Europei.
Propunerea europarlamentarului Helmar Brock "introduce un element evident de discriminare"
Ministrul de externe, Titus Corlăţean, a catalogat drept cel puţin neinspirată propunerea europarlamentarului german Helmar Brock, de amprentare a românilor şi a bulgarilor, pentru ca aceştia să nu abuzeze de asigurările sociale.
"Ea nu doar că introduce un element evident de discriminare în tratamentul cetăţenilor europeni, dar contravine unor principii şi unor valori fundamentale ale UE. În raport de ascensiunea unor curente populiste, xenofobe, în Europa antieuropeană cred că este necesar un apel la responsabilitate şi la reţinere retorică publică a politicienilor europeni" a declarat Titus Corlăţean.
Grecia susţine aderarea României la spaţiul Schengen
În ceea ce priveşte aderarea României la spaţiul Schengen, Grecia ne susţine, însă momentul politic nu ne este tocmai favorabil.
"Atunci când condiţiile politice vor fi întrunite pentru consens imediat, vom aştepta ca această problemă să fie pe agenda de zi a Consiliului, pentru luarea unei decizii, încă o dată, corectă, legitimă, faţă de România şi Bulgaria. Vă asigur că nu stăm cu mâinile încrucişate, pentru a se reuni aceste condiţii politice.
"Continuăm să facem ceea ce avem de făcut, dar fără să supralicităm, fără să supraestimăm şi aşteptăm ca raţionalitatea, după o perioadă mai complicată europeană, să revină atunci când luăm decizii nediscriminatorii şi legitime pentru toţi membrii UE" a precizat ministrul de externe român.
Grecia şi-a propus să combine creşterea mobilităţii în UE cu combaterea imigraţiei ilegale.
Ca ţară mediteraneeană, Grecia este direct interesată de noua strategie de securitate maritimă europeană, o securitate maritimă pe care România o vrea aplicată şi în Marea Neagră.