Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a început vizita în China
Donald Trump Trump, a început o vizită de stat în China, unde va încerca să îl determine pe liderul chinez, Xi Jinping, să exercite presiuni asupra Coreii de Nord
09 Noiembrie 2017, 02:56
Convorbirile pe care le va avea în China preşedintele american vor fi, în mare parte, dominate de tensiunile generate de programul nuclear al Phenianului. Anterior, în turneul său asiatic, preşedintele Trump s-a aflat în Coreea de Sud, unde a avertizat regimul comunist din nordul peninsulei să nu subestimeze determinarea SUA.
Reporterii care îl însoţesc pe preşedintele Trump în turneul său asiatic spun că atunci când a părăsit, ieri, Seulul, liderul de la Casa Albă reuşise să mai relaxeze temerile sud-coreenilor, care se aşteptau la o retorică mai belicoasă privind Coreea de Nord şi cheltuielile pentru apărare ale Coreii de Sud.
Pe parcursul celor 24 de ore petrecute în Coreea de Sud, preşedintele Trump, care nu mai departe de septembrie, la Naţiunile Unite, ameninţa Phenianul cu totala distrugere şi respingea orice dialog cu regimul nord-coreean, ca pierdere de timp, a preferat acum un ton mai moderat în Coreea de Sud.
În discursul de ieri, în parlamentul sud-coreean, întrerupt de 20 de runde de aplauze şi ovaţionat în picioare la încheierea lui, preşedintele american s-a adresat direct preşedintelui Coreii de Nord, Kim Jong-un, pe care nu l-a mai numit în derizoriu "little rocket man" - micul bărbat rachetă, dar cuvintele pe care le-a folosit au tăiat, probabil, şi mai adânc în carne, pentru că au lovit direct în inima regimului Kim. Citez: "Coreea de Nord nu este paradisul pe care bunicul tău l-a prezis", i-a spus Donald Trump lui Kim, care, dacă se afla în momentele discursului în Phenian, aceasta înseamnă că era la numai 193 de km depărtare. "Este un iad pe care nimeni nu îl merită" - a continuat preşedintele american.
Donald Trump: "Pe această peninsulă am văzut rezultatele unui tragic experiment într-un laborator al istoriei. Este povestea unui singur popor, dar a două Corei: o Coree în care oamenii au preluat controlul propriei vieţi şi ţări şi au ales un viitor al libertăţii şi dreptăţii, al civilizaţiei şi incredibilelor realizări, şi o altă Coree în care liderii îşi aruncă în închisori oamenii, sub drapelul tiraniei, fascismului şi opresiunii. Rezultatele acestui experiment sunt aici şi sunt total convingătoare".
O bună parte a discursului a fost dedicată, de altfel, chiar detalierii abuzurilor împotriva drepturilor omului comise de Kim. Donald Trump a prevenit regimul de la Phenian.
Donald Trump: "Nu ne subestimaţi şi nu ne puneţi la încercare. Ne vom apăra securitatea comună, prosperitatea noastră şi libertatea noastră sacră. Regimul nord-coreean a urmărit să se înarmeze nuclear, cu speranţa falsă că ne poate şantaja pentru a-şi atinge obiectivul, dar nu îi vom îngădui să şi-l atingă".
Dacă ieri, sud-coreenii au părut să-şi fi relaxat cumva anxietăţile, la începutul săptămânii ele se accentuau semnificativ, când, într-o scrisoare trimisă Congresului, Pentagonul făcea o estimare fără echivoc a ceea ce ar putea însemna un război pe peninsula coreeană. Singura cale de a localiza şi securiza armele nucleare nord-coreene cu totală certitudine ar fi o invazie terestră. Iar Phenianul ar putea folosi în orice conflict arme biologice şi chimice.