Preşedintele sirian "descoperă comploturi"
Discursul preşedintelui sirian Bashar al Assad a mizat pe cartea conspiraţiilor menite să destabilizeze ţara, aşa cum au făcut şi alţi lideri regionali confruntaţi cu revolte de stradă.
Articol de Carmen Gavrilă, 30 Martie 2011, 17:33
Discursul preşedintelui Bashar al Assad a fost mult mai vag decât era de aşteptat în ce priveşte programul de reforme economice şi sociale, dorit de protestatari.
În schimb, Bashar al Assad a mizat pe cartea complotului menit să destabilizeze ţara, aşa cum au făcut şi alţi lideri regionali confruntaţi cu revolte de stradă.
Asssad a spus că este vorba despre o minoritate care vrea să arunce Siria în lupte sectariene şi care a acţionat la Derra, localitate din Sud, unde au început protestele.
Nu este clar dacă preşedintele s-a referit la Frăţia Musulmană sau la comunitatea druză, care la începutul anilor 20 a beneficiat de autonomie în zonă, cu sprijin din partea Franţei.
Şi fraţii musulmani şi druzii, o sectă musulmană prezentă în Siria şi Liban, au o istorie de opoziţie la regimul sirian Baath şi la familia Assad.
Cereri legitime
Totuşi, preşedintele Assad a admis că printre protestatari sunt şi oameni care nu sunt conspiratori ci au cereri legitime.
Siria a avut dintotdeauna o economie fragilă dublată de rezerve naturale puţine şi sufocată de politici de tip socialist, axate pe centralizare şi respingerea de investiţii străine.
Preşedintele Bashar al Assad, un produs al educaţiei britanice, expus la filosofia economiei de piaţă, a încercat, după ce a preluat puterea în 2000 să aplice o serie de reforme economice şi sociale, care însă au fost blocate, de conducerea partidului socialist Baath şi de elemente din armata siriană.
Promisiuni de reformă
În discursul său, preşedintele nu a vorbit clar nici despre una dintre cererile principale ale protestatarilor - ridicarea a stării de urgenţă care permite arestarea şi interogarea oricui fără mandat.
Totuşi, un nou executiv urmează să fie format până la sfârşitul săptămânii şi potrivit semnalelor oficiale, va analiza modalităţile prin care să fie liberalizate legile presei şi de formare a partidelor politice şi să pună la punct măsuri anticorupţie.
Preşedintele nu a explicat în detalii măsurile care vor fi luate dar a promis că puterea va fi deschisă la orice sugestii de reforme, cuvinte vagi cu puţine şanse să determine protestatarii să se retragă de pe străzi.