Președintele Klaus Iohannis a pledat, la Bruxelles, pentru menținerea coeziunii și a solidarității europene
Aflat în vizită oficială în Belgia, președintele a accentuat și importanța unei cooperări bilaterale strânse, inclusiv în perspectiva Președinției belgiene a Consiliului Uniunii Europene de anul viitor.
Articol de Bogdan Isopescu, 08 Noiembrie 2023, 13:22
Președintele Klaus Iohannis a declarat, la Bruxelles, că a pledat pentru menținerea coeziunii și a solidarității europene în contextul geopolitic și preelectoral din Uniune.
Aflat în vizită oficială în Belgia, președintele a accentuat și importanța unei cooperări bilaterale strânse, inclusiv în perspectiva Președinției belgiene a Consiliului Uniunii Europene de anul viitor.
Au fost discutate, de asemenea, procesul de extindere a Uniunii Europene și războiul din Gaza.
Unul dintre subiectele discutate mai mult astăzi sau mai aplicat pare a fi fost, conform declarațiilor celor doi, colaborarea pentru energia nucleară produsă de reactoarele modulare de mici dimensiuni.
Președintele Iohannis și premierul De Croo au semnat, de altfel, și un memorandum pentru a întări această colaborare, care se extinde de la cercetare până la implementarea noii tehnologii.
Odată cu acest memorandum, grupul țărilor care colaborează în domeniu crește la patru, în speță România, Belgia, Italia și Statele Unite.
Președintele Iohannis declara, în cadrul conferinței de presă, că România va fi prima țară din lume care va pune în funcțiune acest tip de reactoare în anul 2028 sau 2029.
Însă dincolo de nuclear, Belgia pare a fi interesată și de dezvoltarea eolianului la Marea Neagră, în condițiile în care are expertiză pe acest domeniu.
Un alt subiect a fost și sprijinul pentru Ucraina, dar și pentru aderarea acesteia și a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.
Discuția vine în condițiile în care astăzi, la Bruxelles, Comisia Europeană va prezenta raportul anual pentru lărgirea Uniunii și există o mare așteptare aici, conform căreia executivul european va recomanda astăzi începerea negocierilor cu cele două state.
Atât președintele Iohannis, cât și premierul De Croo sprijină începerea unui astfel de demers, însă spun că procesul de aderare va dura ani de zile din cauza a două chestiuni.
Este vorba nu doar de pregătirea Ucrainei și Moldovei pentru a îndeplini standardele pentru integrare, ci și de partea cealaltă, de pregătire a Uniunii Europene pentru a primi Republica Moldova și Ucraina.
O altă discuție a vizat situația din Orientul Mijlociu. Ambii demnitari au condamnat atacul Hamas, iar ulterior s-au pronunțat extrem de clar, condamnând și acțiunile militare ale Israelului, care, îl citez pe premierul belgian, "asediază 2 milioane de civili în Gaza".