Președintele Emmanuel Macron „s-a distanțat de contracandidata sa”
În Franța, președintele Emmanuel Macron s-a distanțat de contracandidata sa, Marine Le Pen, potrivit ultimelor sondaje.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 23 Aprilie 2022, 13:56
Realizator: În Franța, președintele în exercițiu, Emmanuel Macron, s-a distanțat de contracandidata sa, Marine Le Pen, lidera extremei drepte, potrivit ultimelor sondaje publicate înainte să se instaleze liniștea electorală legală. Însă, alegerile de mâine vor fi mult mai strânse decât cele din 2017, când s-au confruntat aceiași candidați, iar miza depășește Franța, cu implicații mai ales în ceea ce privește colaborarea în interiorul instituțiilor Uniunii Europene.
Corespondență de la Paris - Reporter: Daniela Coman - Cei doi candidați au profitat ieri de ultima zi de campanie pentru a-și promova programele și a se întâlni cu alegătorii. Astăzi și mâine, propaganda electorală și publicarea de sondaje sunt interzise, iar teritoriile franceze situate la depărtare, în mările și oceanele lumii, încep să voteze chiar din această după-amiază, o regulă impusă de decalajul orar față de Franța continentală. După duelul televizat de miercuri seară, 59% dintre telespectatori l-au văzut pe Emmanuel Macron mult mai convingător decât adversara sa, Marine Le Pen, iar sondajele apărute ieri arată că se menține tendința de creștere ușoară a președintelui în funcție, pe care l-ar alege 56% dintre francezi, față de 44% câți ar vota pentru rivala sa, o diferență incomparabil mai mică față de cea care îi despărțea pe cei doi acum cinci ani, de peste 30 de puncte procentuale. Oricare va fi învingătorul anunțat mâine seară, acest scrutin poate fi calificat drept istoric.
Dacă se confirmă sondajele, Emmanuel Macron va primi un al doilea mandat din partea francezilor, ceea ce nu s-a mai întâmplat de 20 de ani, când fostul șef al statului Jacques Chirac era reales. Următorii doi președinți, Nicolas Sarkozy și François Hollande au făcut doar un singur mandat. Dacă Marine Le Pen va fi aleasă, ea va deveni prima femeie președinte a Franței, dar și prima lideră a extremei drepte ajunsă la putere la Paris. Necunoscutele scrutinului de mâine sunt rata absenteismului, care se anunță mai mare decât la primul tur, precum și votul alb, pe care intenționează să-l introducă în urnă un număr important de francezi pentru care niciunul dintre cei doi finaliști nu reprezintă o opțiune, fiind percepuți ca avizi de putere și incapabili să rezoneze la problemele oamenilor.