Preşedinta Georgiei cere o anchetă internațională în cazul alegerilor parlamentare din țara sa
Kremlinul a solicitat Uniunii Europene şi Statelor Unite să înceteze să mai transmită Georgiei ultimatumuri legate de controversatul scrutin câştigat de formaţiunea care pledează pentru o apropiere a Georgiei de Rusia.
Articol de Arina Petrovici, 29 Octombrie 2024, 19:11
Preşedinta Georgiei, pro-occidentala Salome Zurabişvili, a cerut o investigaţie internaţională asupra alegerilor legislative câştigate de partidul pro-rus de guvernământ Visul Georgian, chiar dacă Autoritatea Electorală a decis renumărarea parţială a voturilor, după acuzaţiile de fraudă electorală şi neregulile semnalate de observatorii internaţionali.
Între timp, Kremlinul a solicitat Uniunii Europene şi Statelor Unite să înceteze să mai transmită Georgiei ultimatumuri legate de controversatul scrutin câştigat de formaţiunea care pledează pentru o apropiere a Georgiei de Rusia.
Preşedinta pro-occidentală a Georgiei, Salome Zurabişvili, a cerut marți nu doar o investigaţie internaţională asupra alegerilor de sâmbătă, ci şi presiuni internaţionale pentru revizuirea rezultatelor despre care şi ea susţine că au fost fraudate.
Amintim că partidul Visul Georgian a obţinut aproape 54% din voturi, iar cele patru formaţiuni de opoziţie împreună circa 38 de procente. Acestea din urmă contestă rezultatul şi solicită noi alegeri sub o administraţie internaţională.
În plus, opoziţia a acuzat serviciile ruseşti că au orchestrat victoria partidului Visul Georgian, iar aseară, zeci de mii de cetăţeni au denunţat, în stradă, vicierea scrutinului.
Uniunea Europeană, care a îngheţat negocierile de aderare cu Georgia din cauza apropierii Guvernului de la Tbilisi de Moscova, a cerut autorităţilor să investigheze presupusele nereguli din procesul electoral. Iar Washingtonul a acuzat executivul georgian de utilizarea abuzivă a resurselor publice, cumpărarea de voturi şi intimidarea alegătorilor.
Comisia Electorală Centrală a anunţat marți, 29 octombrie, renumărarea voturilor în câte cinci secţii de votare din fiecare dintre cele 73 de circumscripţii, precizând că decizia nu are legătură cu plângerile opoziţiei, ci a fost luată în virtutea unei prevederi recent introduse în legislaţie, pentru a creşte credibilitatea rezultatelor alegerilor printr-o verificare suplimentară.