Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, va ține în faţa Parlamentului European discursul despre starea Uniunii
În fiecare an, în septembrie, șefa executivului vine în fața forului legislativ pentru a raporta ce a făcut Comisia în ultimul an, intențiile pentru anul următor, precum și viziunea sa de viitor.
Articol de Daniela Coman, 13 Septembrie 2023, 11:36
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, va pronunţa astăzi în faţa Parlamentului European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, în Franţa, discursul despre starea Uniunii. În fiecare an, în septembrie, șefa executivului vine în fața forului legislativ pentru a raporta ce a făcut Comisia în ultimul an, intențiile pentru anul următor, precum și viziunea sa de viitor.
Ultimul discurs despre starea Uniunii rostit de Ursula von der Leyen, aflată la final de mandat în fruntea Comisiei. Şi este posibil să ascultăm nu doar bilanțul ultimelor 12 luni, ci toate rezultatele echipei sale din ultimii cinci ani. Conform tradiției, președinta Comisiei va vorbi și despre perspectivele europene pentru restul mandatului și, eventual, pentru anii următori. Jurnaliștii prezenți în număr mare la această sesiune a Parlamentului European vor încerca să citească printre rânduri dacă politiciana germană râvnește un al doilea mandat în fruntea Comisiei după alegerile din iunie 2024 sau, eventual, ar putea confirma zvonurile care o trec pe lista scurta posibililor pretendenți la poziția de secretar general al NATO, ce va deveni și ea vacantă tot anul viitor.
Situația din Ucraina și subiectele conexe vor ocupa o mare parte din bilanțul ultimilor doi ani, eforturile depuse de țările din Uniune pentru a-i acorda ajutoare militare, umanitare, economice și financiare, sancțiunile economice aplicate Rusiei, asumarea participării construcția Ucrainei și a primirii acestei țări, mai târziu, în familia europeană. Nici chestiunile strict europene nu sunt puține: transformarea sistemului energetic, investițiile în generațiile viitoare, îmbunătățirea condițiilor de viață ale europenilor, tranziția ecologică și digitală, reglementarea migrației. Dintre prioritățile Comisiei fixate în 2019, unele proiecte au avut evoluții bune, iar altele sunt întârziate, dat fiind contextul crizelor numeroase: pandemia, războiul, criza energetică.