Premiul Saharov 2016
Nadia Murad Basee si Lamiya Bashar sunt doua femei tinere si curajoase, care au devenit, incepand de azi, simbolul rezistentei in fata terorii si a fricii, a disperarii si durerii.
Articol de Denise Theodoru, 13 Decembrie 2016, 14:30
Nadia Murad Basee si Lamiya Bashar sunt doua femei tinere si curajoase, care au devenit, incepand de azi, simbolul rezistentei in fata terorii si a fricii, a disperarii si durerii. Amandoua au primit Premiul Saharov acordat de Parlamentul European celor care decid sa nu-si ascunda suferintele indurate si sa-si exprime liber gandurile si trairile.
Premiul Saharov este unul dintre cele mai importante premii acordate pentru exercitarea libertatii de gandire.
Cele doua femei sunt, prin ele insele, expresia terorii exercitate de ISIL, Organizatia Statului Islamic, asupra minoritatii religioase yazidite, devenita tinta. Trei mii de femei sunt inca in robie, ca sclave sexuale, in apropiere de Mosul.
Cu mari eforturi, Nadia si Lamya au supravietuit masacrului si sclaviei sexuale. Urmele chinurilor la care au fost supuse sunt evidente: Lamya este desfigurata de explozia unei bombe si amandoua sunt profund traumatizate psihic. Si-au vazut familiile masacrate, intr-o nenorocita zi de 3 august 2014, cand Daesh a impuscat toti barbatii si femeile batrane din satul Kocho, in apropierea orasului sirian Sinjar. Dupa masacru, femeile si copiii au fost luati sclavi. Nadia si Lamya au fost vandute si cumparate de mai multe ori, au fost exploatate sexual de soldatii Daesh si obligate sa confectionezez bombe si veste artizanale in Mosul.
Fetele sunt incredibil de triste, o masca de suferinta idescriptibila s-a asternut pe chipurile lor tinere si pare ca zambetul nu poate sa mai strabata printre vedeniile terorii. Nadia este mai puternica, Lamya isi suporta curajoasa urmele exploziei care i-au desfigurat chipul. Amandoua traiesc acum in Germania si recupereaza, atat cat se poate recupera, din linistea sufleteasca necesara pentru a merge inainte. Amandoua raspund intrebarilor banale ale jurnalistilor. Greu sa pui o intrebare inteligenta unor fiinte atat de traumatizate. Ti-e teama sa nu clintesti acest fragil echilibru obtinut cu greu, prin suport psihologic, in Germania.
Dorinta lor este ca Daesh sa fie adusa in fata Curtii Penale Internationale, pentru a raspunde de crimele comise asupra minoritatii yazidite.
Aflam ca,in landul Baden-Wurtenberg, un grup de supravietuitori yaziditi a gasit adapost si posibilitatea de a trai o viata demna.
Povestea celor doua tinere, Nadia si Lamya, este preluata de intreaga presa europeana aflata la Strasbourg, cu detalii despre viata lor, dupa caderea in sclavia Daesh.
Si este greu de acceptat ca violenta sexuala, teroarea pe care Daesh o exercita asupra acestui grup vulnerabil ar putea ramane doar imagini dintr-un cosmar trait de oameni aflati departe de noi.
Acordand premiul Saharov celor doua tinere,victime ale ororilor Daesh, Parlamentul European doreste sa sensibilizeze opinia publica fata de o situatie ce trebuie tratata, nu numai cu multa compasiune, ci cu toata responsabilitatea.