Premierul Ucrainei,"dispus să discute transferul de prerogative"
Arseni Iaţeniuk a mers în estul rusofon al ţării, în încercarea de a ajunge la o înţelegere cu protestatarii pro-ruşi. El a avut discuţii şi cu mai mulţi lideri locali din Doneţk.
Articol de Mihaela Mihai, 11 Aprilie 2014, 14:39
Premierul Ucrainei, Arseni Iaţeniuk, a mers vineri în estul rusofon al ţării, în încercarea de a ajunge la o înţelegere cu protestatarii pro-ruşi, care ocupă de la începutul săptămânii clădirile administrative din mai multe oraşe.
Prima oprire a şefului Executivului de la Kiev a fost Doenţk, declarat ca republică suverană de activiştii filoruşi.
Arseni Iaţeniuk a vorbit vineri cu mai mulţi lideri locali din Doneţk, iar purtătorul său de cuvânt, citat de BBC, spune că premierul s-a arătat dispus să discute şi transferul unor prerogative către autorităţile regionale.
La convorbiri nu a venit însă niciun reprezentant al separatiştilor pro-ruşi.
În urmă cu două zile, ministrul ucrainean de interne, Arsen Avakov, îşi exprima speranţa ca situaţia din estul ţării să fie rezolvată în 48 de ore, iar joi preşedintele Alexander Turcinov le-a propus manifestanţilor pro-ruşi un acord prin care clădirile administrative, ocupate de la începutul săptămânii, să fie eliberate, în schimbul neînceperii urmăririi penale.
Vizita premierului ucrainean are loc la o zi după ce NATO a publicat fotografii făcute la începutul lunii din satelit, care demonstrează, susţine Alianţa, că Rusia a masat forţe importante şi pregătite să acţioneze de-a lungul frontierei cu Ucraina.
Ar fi vorba de 35 - 40.000 de militari.
Stabilitatea Europei este ameninţată "de sentimente anti-ruseşti"
Un oficial militar de la Moscova spune, însă, că fotografiile au fost făcute în august, iar ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, afirmă că stabilitatea Europei este ameninţată "de sentimentele anti-ruseşti tot mai mari din cauza crizei din Ucraina".
Pe acest fundal, a revenit în actualitate şi disputa dintre Occident şi Rusia pe tema livrărilor de gaze.
Departamentul de Stat American a acuzat Moscova că se foloseşte de resursele energetice pentru a controla Ucraina.
Joi, preşedintele rus, Vladimir Putin, a trimis o scrisoare către 18 ţări europene, între care şi România şi Republica Moldova, pe care le-a avertizat că neplata datoriilor ucrainene către Gazprom ar putea avea ca efect perturbarea livrării de gaze ruseşti în Europa.
Rusia caută, în tot acest timp, să se orienteze către alte pieţe.
"Bloomberg" scrie că gigantul rus Grazprom este aroape de semnarea unui acord cu China pentru livrarea de gaze naturale.