Premierul ucrainean, primit de Barack Obama la Casa Albă
Prim-ministrul ucrainean Arseni Iaţeniuk se află într-o vizită la Washington, unde speră să primească o confirmare a sprijinului politic, diplomatic şi economic din partea SUA.
13 Martie 2014, 07:49
Printre reacţiile la evenimentele din Ucraina, agenţiile transmiteau astăzi din Kîrgîzstan rezultatul intresant al unei analize.
Această ţară central-asiatică are un preşedinte prorus, o bază militară rusă pe teritoriul său, sute de mii de etnici ruşi şi are intenţia să adere la Uniunea Vamală, condusă de Rusia, la fel cum şi-a manifestat intenţia Ucraina pe vremea lui Ianukovici - judeca un ziarist din Bişkek, oraşul capitală a Kîrgîzstanului.
Cu aceste căsuţe bifate, micul stat ar putea fi pe lista eventualelor viitoare anexe ale Rusiei; diferenţa era că are o bază militară americană la Manas, folosită în timpul operaţiunilor NATO în Afganistan, dar aceasta se închide în iulie şi se mută în România.
Există o informaţie din partea Ministerului kîrgîz de Externe, care a condamnat apariţia în public a fostului preşedinte ucrainean, Viktor Ianukovici.
Este o reacţie surprinzătoare, singura, de acest gen în spaţiul post-sovietic.
Dacă este sau nu legată de prezenţa bazei americane la Manas, sau de tradiţionalul târg pe care autorităţile de la Bişkek îl fac între Rusia şi Statele Unite pe această temă, rămâne de văzut.
În ceea ce priveşte vizita lui Arseni Iaţeniuk în Statele Unite, pentru mulţi în Ucraina această vizită este poate ultima carte pe care Kievul o poate juca, sau o mai poate juca înainte de referendumul de duminică din Crimeea, referendum, care, se pare, că a intrat pe un făgaş ireversibil şi este foarte puţin probabil - sunt de acord toţi analiştii - să fie anulat.
În principal ceea ce se aşteaptă de la vizita lui Aresni Iaţeniuk este obţinerea unui sprijin politic, diplomatic, economic din partea Statelor Unite, este vorba de un împrumut de un miliard de dolari.
Este vorba desigur şi de confirmarea sprijinului pentru intergritatea şi suveranitatea ucraineană şi respingerea oricărei legalităţi a referendumului din Crimeea, ceea ce, de altfel, s-a şi spus în public, la începutul întâlnirii dintre Iaţeniuk şi Barack Obama.
Armata ucraineană "nu va interveni în Crimeea"
Pe de altă parte, însă, marea problemă pe care şi-o pun aici analiştii este, dacă Ucraina va obţine din partea Statelor Unite şi asistenţă militară, pentru că, după cum afirmau diverşi oficiali militari de la Kiev, starea armatei ucrainene nu-i permite să facă faţă unui eventual conflict cu Rusia.
De altfel, preşedintele interimar al Ucrainei, Aleksandr Turcinov, declara într-un interviu că armata ucraineană nu va interveni în Crimeea, pentru că, astfel, îşi va descoperi flancul de Nord, adică regiunile din estul şi nordul Ucrainei, în eventualitatea unei intervenţii militare a Rusiei.
De altfel, miercuri, secretarul Consiliului Naţional al Securităţii şi Apărării, Andrei Parubi, a declarat că la graniţa de Est a Ucrainei sunt masaţi circa 80.000 de militari ruşi, sute de tancuri, piese de artilere, avioane, trupe care trebuiau să fie retrase în cazărmi după manevere; este o afirmaţie.
În orice caz, lucrurile nu pot fi verificate, deşi există informaţii din Rusia, că s-ar petrece mişcări de trupe în apropierea graniţelor ucrainene.
La rândul său, Rusia a acceptat cererea ucraineană, ca un avion militar ucrainean să efectueze un zbor de observaţie în cadrul Tratatului Cer Deschis, pentru a verifica situaţia din aceste regiuni.
Asistenţă logistică din partea SUA, "soluţia optimă"
În al doilea rând, revenind la vizita lui Iaţeniuk la Washington, problema este dacă Statele Unite vor putea acorda armatei ucrainene o anumită asistenţă, este vorba desigur de asistenţă tehnică, probabil logistică, evident nu se pune problema unei intervenţii cu trupe.
Aceasta este, să spunem, varianta optimă pentru Ucraina.
Pe de altă parte, există varianta ca Statele Unite să mizeze în continuare pe o soluţie diplomatică, chiar şi amânată, adică să accepte, să spunem, efectuarea acestui referendum ca fapt, dar să continue presiuni asupra Rusiei, inclusiv pe linia sancţiunilor, pentru a determina Kremlinul să nu procedeze la anexarea, şi formală, a Crimeei.
Acest lucru ar permite prelungirea negocierilor pentru a-i permite Kremlinului, şi preşedintelui Putin, să iasă din această situaţie fără pierderi mari de imagine.
În fine, varianta care se vehiculează cel mai mult acum este că există o ultimă şansă diplomatică, vineri, în cadrul întâlnirii pe care şefii diplomaţiilor rusă şi americană ar urmă să o aibă la Londra.