Premierul Italiei cere vot de încredere față de reforma muncii
Guvernul de la Roma va vota miercuri reforma pieței muncii, care a dus la o înfruntare fără precedent între cabinetul premierului Matteo Renzi și sindicatele din peninsulă.
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 07 Octombrie 2014, 18:57
Matteo Renzi cere Senatului de la Roma votul de încredere față de reforma muncii
Premierul Matteo Renzi s-a întâlnit astăzi cu liderii marilor sindicate din Italia și cu reprezentanții micilor întreprinderi pentru a cere votul de încredere faţă de reforma muncii, care până la 15 octombrie se vrea adoptată.
Guvernul de la Roma va vota miercuri, 8 octombrie, reforma pieței muncii, care a dus la o înfruntare totală și fără precedent între cabinetul premierului Matteo Renzi și sindicatele din Peninsulă.
Tensiunea - care persistă de câteva săptămâni - a existat și cu cea mai importantă uniune sindicală – Confederația Generală Italiană a Muncii (CGIL), asociată întotdeauna cu stânga și cu Partidul Democrat (PD), formațiunea actualului premier.
La baza acestei confruntări stă faimosul articol 18 din Statutul muncitorilor care limitează serios concedierile și se referă la firme cu mai mult de 15 angajați.
Rigiditatea de pe piața muncii face ca majoritatea companiilor din Italia, care dau de lucru la peste 80% dintre lucrători, să aibă mai puțin de 15 angajați.
Astfel, au apărut două clase de lucrători, în care au mai multe drepturi si sunt mai bine protejați funcționarii publici și angajații companiilor cu peste 15 lucrători.
Rigiditatea pieţei muncii "blochează investițiile străine"
De fapt, de ani de zile, investițiile străine în Italia sunt aproape zero, încearcă să explice de mai mult timp premierul de la Roma.
La cererea Bruxellesului și a Băncii Centrale Europene, Matteo Renzi trebuie să flexibilizeze codul muncii și, prin urmare, să modifice sau să elimine articolul 18.
Însă până acum sindicatele și o parte dintre membrii propriului partid – PD - s-au revoltat.
Liderii sindicatelor consideră că ”cine vrea să elimine articolul 18 anulează de fapt libertatea lucrătorilor”.
În codițiile în care întâlnirea dintre Matteo Renzi și liderii sindicatelor a avut loc cu mai puțin de 24 de ore înainte de conferința la nivel de șefi de stat și de guvern UE asupra problemelor de muncă, chiar dacă liderii sindicatelor nu sunt de acord cu Renzi, au acceptat să dezbată alte urgențe și drepturi ale lucrătorilor în următoarea întâlnire de la 27 octombrie.
"Suntem liberi și disponibili față de părerile orișicui. Important este că se avansează. Noi ascultăm orice, dar în același timp reiterăm mesajul că aceasta este o țară care trebuie să se schimbe, o țară care trebuie să intre cât mai repede în sfera viitorului și de aceea nu ne lăsăm blocați de obstacole, de părerile negative.
"Suntem disponibili la dialog până în ultimul moment și suntem respectuoși față de acțiunile de protest, dar și foarte dornici de a merge înainte, de a continua să lucrăm pentru un proces de schimbare extraordinar", a declarata prim-ministrul italian Matteo Renzi.
Membri guvernului Victor Ponta, la summit-ul de la Milano
Cu speranța că Senatul de la Roma va acorda miercuri votul de încredere față de reforma muncii, premierul italian își ia angajamentul ca la summitul de la Milano să se repornească motoarele economiei la nivel european și să se găsească cheia pentru crearea de noi locuri de muncă.
Din România participă premierul Victor Ponta, ministrul muncii, familiei, protecției sociale și persoanelor vârstnice, Rovana Plumb și președintele Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă din București, Cristiana Barbu.