Premierul israelian a prezentat noi date despre programul nuclear iranian
Premierul israelian a avut convorbiri telefonice separate cu omologii lui australian, indian şi britanic privind programul nuclear iranian.
05 Mai 2018, 10:15
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a avut convorbiri telefonice separate cu omologii lui australian, indian şi britanic. El a prezentat date suplimentare despre documentele originale ale programului nuclear iranian, capturate de Mosad.
În această săptămână au fost publicate şi imagini provenind de la sateliţi de spionaj, care relevă activitatea recentă de la baza militară Fordow, din Iran.
Recentele imagini satelit arată o activitate neobişnuită la baza militară Fordow din Iran, după acordul negociat de Teheran cu marile puteri.
În imagini se văd, de asemenea, 30 de vehicule şi 4 autobuze.
Imaginile arată, de asemenea, că accesul este deschis pentru centrul subteran, unde se află instalaţiile de îmbogăţire a uraniului.
Zona este monitorizată cu ajutorul sateliţilor, iar fotografiile arată că s-au înregistrat progrese în construirea unor structuri în acelaşi perimetru, comparativ cu fotografiile din iulie 2016.
Se bănuieşte că noile structuri sunt destinate producerii, cercetării şi dezvoltării de capacităţi nucleare.
Toate imaginile au fost publicate la câteva zile după ce premierul israelian Benjamin Netanyahu a dezvăluit documente originale în limba farsi despre Programul nuclear iranian.
Agenţia de informaţii externe - Mosad a adus în Israel, de la Teheran, o jumătate de tonă de documente.
Puterile europene semnatare ale acordului nuclear din 2015 cu Iranul încearcă să amâne decizia preşedintelui american Donald Trump de săptămâna viitoare, dar în acelaşi timp au început să lucreze intens pentru protejarea relaţiilor comerciale bilaterale dintre Uniunea Europeană şi Iran.
Sunt interese economice de multe miliarde de euro. Trump spune că acordul din 2015 este un dezastru.
Puterile europene, Franţa, Marea Britanie şi Germania intenţionează să prezinte un acord politic separat prin care se angajează să adopte o poziţie fermă faţă de Iran, în speranţa că Departamentul de Stat american va accepta această iniţiativă.
Donald Trump nu se lasă păcălit. Washingtonul insistă ca Iranul să permita accesul inspectorilor internaţionali în locurile sensibile pentru regimul de la Teheran.
Prevederile din acordul existent nu sunt solide şi Teheranul profită de această situaţie.
Donald Trump nu poate fi dus cu vorba, iar europenii încă mai cred într-un compromis ca în perioada lui Barack Obama, care a permis ridicarea sancţiunilor economice impuse regimului de la Teheran.