Premierul britanic promite referendum privind apartenenţa la UE
Premierul britanic a promis că dacă va fi reales, va organiza, până în 2017, un referendum privind apartenenţa Marii Britanii la UE.
23 Ianuarie 2013, 13:19
Vorbind despre viitorul relaţiilor dintre Maria Britanie şi Uniunea Europeană, premierul britanic David Cameron a promis că, dacă va fi reales, în 2015, în doi ani de atunci va organiza un referendum privind apartenenţa Marii Britanii la UE.
"Noul manifest electoral conservator din 2015 va cere din partea poporului britanic un mandat de negociere, pentru un guvern conservator, a unui nou acord cu partenerii noştri europeni", a declarat premierul, citat de BBC.
"După ce vom fi negociat acest nou acord le vom oferi britanicilor o alegere foarte simplă: să rămână în interiorul UE pe această nouă bază sau să iasă cu totul. Va fi un referendum de în interiorul/în afara UE", a explicat David Cameron, în discursul rostit miercuri.
Consultarea populară ar urma să aibă loc în prima jumătate a legislaturii care va începe în 2015,
Potrivit premierului, "este timpul ca britanicii să îşi spună cuvântul".
El a precizat că noua relaţie "va fi centrată pe piaţa unică", însă nu a spus ce aspecte vrea să renegocieze cu Uniunea Europeană.
"Nu vreau doar un acord mai bun pentru Marea Britanie. Vreau un acord mai bun şi pentru Europa", a afirmat David Cameron.
Potrivit premierului, dacă nu se va face faţă provocărilor, "Europa ar putea să eşueze, iar britanicii să devieze spre ieşirea din Uniune".
Britanicii "vor în UE"
Potrivit unui sondaj publicat recent de You Gov, 40% dintre britanici îşi doresc ca ţara să rămână în Uniune, în timp ce 34% îşi doresc contrariul.
Autorii sondajului au subliniat, însă, că o nouă schimbare de situaţie nu este exclusă în perioada următoare, în contextul în care o cincime dintre persoanele cu drept de vot nu s-au decis încă asupra acestui aspect, iar 5% nu intenţionează să voteze.
Sociologii You Gov consideră că un impact semnificativ l-a avut campania laburistă dusă în favoarea rămânerii în Europa.
De asemenea, nu este exclus ca avertismentele mediului de afaceri, care anticipează o scădere economică de proporţii în cazul în care Marea Britanie iese din Uniune, să fi avut o rezonanţă puternică în rândul alegătorilor.