Premieră în istoria serviciilor secrete britanice
Şeful serviciilor de informaţii din Marea Britanie, John Sawers, a devenit prima persoană cu această funcţie care a rostit vreodată un discurs public despre activitatea serviciului pe care îl conduce.
Articol de Dan Vasiliu, Radio România Cultural, 28 Octombrie 2010, 19:14
Şeful serviciilor de informaţii britanice (MI 6), John Sawers, diplomat de carieră, a vorbit despre noile riscuri teroriste, dar şi despre menirea serviciului britanic de informaţii.
Din discurs nu a lipsit negarea complicităţii la tortură pentru obţinerea de informaţii de care au fost acuzaţi în ultimii ani agenţii britanici.
Şeful serviciilor secrete britanice a declarat că primeşte zilnic rapoarte despre posibile atacuri teroriste care vizează Marea Britanie.
De aceea, spune el, e important ca organizaţia pe care o conduce să-şi protejeze secretele pentru ca acestea să nu ajungă în mâinile teroriştilor.
"Discreţia nu e un cuvânt murdar, nu încercăm să ascundem nimic ilegal, vrem doar să asigurăm securitatea britanicilor", a precizat John Sawers.
Acesta s-a arătat convins că ofiţerii din subordinea sa acţionează cu integritate şi nu apelează la tortură pentru a-şi îndeplini misiunile.
Totodată, a lăsat să se înţeleagă că ofiţerii pe care-i conduce vor respecta în permanenţă drepturile omului chiar şi cu riscul de a piderde informaţii importante.
Totuşi, a mai spus şeful MI 6, în anumite momente organizaţia trebuie să colaboreze cu agenţi din alte ţări, care nu sunt întotdeauna democratice.
Proliferarea armelor nucleare, o altă preocupare a serviciului britanic de informaţii
Serviciul de informaţii din Marea Britanie nu e implicat doar în lupta împotriva terorismului, ci încearcă să împiedice proliferarea armelor nucleare în ţări precum Iranul.
Un atac terorist poate avea loc în orice moment, a atras atenţia Sir John Sawers.
Pierderile de vieţi omeneşti ar fi importante, dar societatea în ansamblul ei nu ar fi destabilizată complet.
În schimb, răspândirea armelor nucleare, chimice sau biologice ar putea înclina balanţa puterii, a adăugat John Sawers.
În ultimul deceniu, serviciul britanic de informaţii s-a confruntat cu mai multe acuzaţii potrivit cărora ar fi indus în eroare guvernul Marii Britanii, susţinând că Irakul deţine arme de distrugere în masă, lucru ce nu s-a dovedit adevărat până în prezent.
Există, de asemenea, bănuieli că ofiţeri ai serviciilor secrete britanice au fost complici la torturarea mai multor deţinuţi din închisoarea de la Guantanamo, iar guvernul a deschis o anchetă pentru a încerca să determine veridicitatea acestor informaţii.