Prelungirea controalelor în Schengen, pe masa miniştrilor de interne ai UE
Miniştrii de interne ai Uniunii Europene se vor pronunţa astăzi asupra prelungirii cu doi ani a controalelor la frontierele interne ale spaţiului Schengen.
04 Decembrie 2015, 06:28
Potrivit codului Schengen al liberei circulaţii, în prezent unele state membre pot reintroduce controalele la frontierele interne în mod excepţional.
Potrivit unui articol din acest cod, există posibilitatea ca aceste controale să fie prelungite până la doi ani, iar activarea acestui articol poate fi făcută doar în urma unor proceduri de durată.
Este posibil astfel ca miniştrii de interne să nu voteze, la reuniunea lor din cadrul Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne, o astfel de propunere, de prelungire până la doi ani a controalelor la frontierele interne.
Grecia, ţara prin care pătrunde un mare număr de imigranţi, este de fapt ţinta criticilor mai multor state din nordul Europei, care îi reproşează că nu administrează afluxul mare de imigranţi.
Această ţară este la frontiera externă a Uniunii Europene, dar şi membră Schengen.
De altfel, potrivit agenţiilor de ştiri europene, guvernul grec a cerut Uniunii Europenea activarea mecanismului de protecţie civilă, pentru a primi ajutor în gestionarea fluxului de imigranţi, solicitare venită după acuzaţiile unor state potrivit cărora Grecia gestionează necorespunzător această criză.
Mecanismul european de protecţie civilă este folosit pentru oferirea de asistenţă ţărilor afectate de catastrofele naturale şi dezastre umanitare.
Potrivit unui oficial grec pentru gestionarea afluxului de imigranţi, autorităţile de la Atena au nevoie în special de autobuze, ambulanţe, generatoare de electricitate, paturi, pături şi îmbrăcăminte pentru iarnă pentru cei care sosesc în Grecia.
O suspendare a codului Schengen pentru doi ani ar pune în pericol libertatea de mişcare, unul din principiile fundamentale ale Uniunii Europene.
De altfel, la reuniunea miniştrilor justiţiei a fost discutat şi acest subiect.
"A fost o întrunire a consiliului, ultima sub preşedinţia luxemburgheză, care a fost foarte densă, s-au discutat mai multe propuneri. S-a discutat despre procurorul european, acesta fiind de altfel o prioritate pentru România, care militează pentru o instituţie puternică şi pentru o abordare dinamică a instituţiei; s-a discutat şi despre radicalizare în contextul mai larg al protecţiei datelor personale, s-a discutat şi despre un pachet de regulamente care priveşte regimul matrimonial", a declarat ministrul Raluca Prună.
Astăzi, miniştrii de interne au pe agenda reuniunii lor gestionarea imigraţiei, combaterea terorismului şi registrul comun al pasagerilor, proiect legislativ cerut de Franţa în urma atentatelor de la Paris.