Prăbuşirea Airbus 320: Celule de criză în Germania, Franţa şi Spania
Un avion cu 152 de persoane la bord s-a prăbuşit în Alpii francezi, iar echipele de intervenţie au ajuns la locul accidentului şi nu au găsit supravieţuitori.
24 Martie 2015, 19:07
Un avion cu 152 de persoane la bord s-a prăbuşit dimineaţă în Alpii francezi.
Echipele de intervenţie au ajuns de câteva ore la locul accidentului, dar se crede că nu există supravieţuitori.
Este primul accident grav al unei companii low-cost în Europa.
Avionul circula de la Barcelona către Düsseldorf, Germania, şi s-a prăbuşit într-o zonă montană, greu accesibilă, din sud-estul Franţei.
Preşedintele francez François Hollande a fost, de altfel, şi primul care a reacţionat.
"Circumstanţele accidentului nu au fost încă elucidate, însă ne fac să credem că nu există supravieţuitori. Am discutat aproape imediat cu premierul şi cu ministrul de interne, pentru a constitui o celulă de criză, a spus François Hollande.
Celule de criză au activat la scurt timp şi guvernele spaniol şi german.
Cancelarul Angela Merkel a vorbit despre un şoc şi a anunţat că va merge mâine la locul accidentului.
Primul accident grav al unei companii aeriene low-cost în Europa
Reprezentanţii Companiei Germanwings au deschis o investigaţie, au refuzat orice speculaţie şi au precizat, într-o conferinţă de presă, că verifică lista pasagerilor.
Până la această oră, se ştie că 45 dintre ei erau cetăţeni spanioli şi 67 germani.
Pilotul avea, potrivit companiei, peste 6.000 de ore de zbor, acumulate în mai mult de 10 ani de experienţă.
Avionul a dispărut de pe radare la ora locală 10:53, după ce ar fi pierdut altitudine continuu timp de aproape 8 minute.
La rândul lor, autorităţile franceze precizează - citate de France Presse - că rămăşiţele aeronavei se întind pe o suprafaţă mare şi că, din cauza terenului inaccesibil, recuperarea cadavrelor ar putea dura câteva zile.
Este primul accident grav al unei companii aeriene low-cost în Europa, experţi consultaţi de presa internaţională descriu modelul de Airbus ca o aeronavă extrem de sigură, pentru care operatorii stau şi câte şapte ani în aşteptare pentru a o procura.
La Bucureşti, Ministerul Afacerilor Externe a iniţiat demersuri pentru a verifica dacă pe lista de pasageri se află şi cetăţeni români.