Posibil spionaj britanic "la doi paşi de Bundestag"
Ambasadorul Marii Britanii în Germania a fost invitat pentru discuţii, după dezvăluirile din presă referitoare la existenţa unei unităţi de spionaj în sediul ambasadei britanice.
Articol de Titus Iordan, 05 Noiembrie 2013, 20:08
Ambasadorul Marii Britanii în Germania a fost invitat pentru discuţii la ministerul german de externe, după dezvăluirile din presă referitoare la existenţa unei unităţi de spionaj în sediul ambasadei britanice din Berlin.
Potrivit cotidianului britanic "The Independent", instalaţia s-ar afla pe acoperişul clădirii în apropierea Parlamentului german şi a biroului cancelarului Angela Merkel.
"The Independent" susţine că informaţiile se pot dovedi toxice pentru relaţiile dintre cele două ţări, membre ale aceleaşi uniuni, aliate atât economic cât şi militar, în contextul scandalului internaţional provocat de spionajul american în Europa.
Mai multe state europene au fost ţinta spionajului american
Franţa a fost primul stat care a reacţionat, ambasadorul Statelor Unite la Paris fiind chemat la ministerul francez de externe în urma informaţiilor publicate de cotidianul Le Monde potrivit cărora, agenţia naţională de securitate a Statelor Unite (NSA) a acţionat masiv pe teritoriul francez.
Conform documentelor, obţinute de Le Monde, comunicaţiile telefonice ale francezilor au fost interceptate masiv şi constant.
Numai în 30 de zile au fost monitorizate 70 de milioane de convorbiri, potrivit cotidianului.
Scandalul diplomatic s-a accentuat când Spania l-a convocat la MAE pe ambasadorul american, ca urmare a informaţiilor din presă potrivit cărora NSA a ascultat telefoanele membrilor guvernului spaniol, inclusiv pe cel al fostului premier Jose Luis Rodriguez Zapatero.
Peste 60 de milioane de apeluri telefonice au fost interceptate în mai puţin de o lună, în perioada decembrie 2012-ianuarie 2013, afirma, în presa spaniolă, ziaristul american Glenn Greenwald.
Potrivit informaţiilor publicate pe baza datelor revelate de Edward Snowden, agenţia americană de securitate a cules date nu din conţinutul conversaţiilor, ci a înregistrat numărul aparatelor, locaţia, numărul de telefon şi durata convorbirilor.
Telefonul cancelarului german, interceptat
Imaginea serviciilor de informaţii americane a avut din nou de suferit atunci când biroul cancelarului Angela Merkel, citat de BBC, a anunţat că telefonul mobil al cancelarului german a fost interceptat.
Angela Merkel l-a sunat pe preşedintele SUA, Barack Obama, pentru a cere clarificări.
Oficialii Casei Albe au declarat că preşedintele Obama l-a asigurat pe cancelarul Angela Merkel că SUA nu a monitorizat comunicaţiilor ei.
Dezvãluirile recente cu privire la amploarea spionajului american i-a determinat pe liderii europeni sã solicite Washingtonului un nou acord pentru colectarea de informaţii de cãtre serviciile secrete pentru a pãstra alianţa lor, continuând lupta împotriva terorismului.
Problemele agenţiei americane de securitate au început ca urmare a dezvăluirilor făcute de fostul consultant Edward Snowden, refugiat în Rusia.