Populaţia lumii "a depăşit pragul de şapte miliarde"
Populaţia Terrei a crescut cu un miliard de persoane, de la şase la şapte miliarde, în doar 12 ani. În urmă cu mai puţin de 100 de ani, în anul 1927, populaţia era de-abia două miliarde. Creşterea s-a accelerat ulterior.
Articol de Sergiu Şteţ, 31 Octombrie 2011, 16:30
La nivel mondial, populaţia lumii a depăşit, luni, pragul de şapte miliarde.
Un anunţ este aşteptat în cursul zilei de luni de la secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite, Ban Ki-moon.
În mod obişnuit, la atingerea unei cifre rotunde, Naţiunile Unite aleg o persoană care să reprezinte un astfel de eveniment.
Însă, se pare că de data aceasta ONU renunţă să acorde oficial acest titlu.
Desemnarea cu adevărat precisă a persoanei şapte miliarde este o imposibilitate statistică.
ONU recunoaşte că depăşirea pragului de şapte miliarde pentru populaţia planetei este calculată cu o marjă de 1-2 procente, adică vreo 50 de milioane de persoane.
De altfel, din datele Biroului pentru Populaţie al Administraţiei Statelor Unite, populaţia Pământului va depăşi şapte miliarde abia în luna martie a anului 2012.
Cu toate acestea, presa din întreaga lume a difuzat ştirea privind depăşirea pragului de şapte miliarde.
Ceea ce este cu adevărat interesant este că, indiferent de populaţia reală a pământului, aceasta a crescut cu un miliard de persoane - de la şase la şapte miliarde - în doar 12 ani.
Ritm accelerat al creşterii populaţiei în ultimii 100 de ani
În urmă cu mai puţin de 100 de ani, în anul 1927, populaţia era de două miliarde. Creşterea s-a accelerat ulterior.
În 1974, populaţia era de patru miliarde. În 1987 atinsese cinci miliarde, iar în 1999 ONU l-a desemnat pe Adnan Nevic, un copil născut la Sarajevo, în Bosnia-Herţegovina, drept persoana cu numărul şase miliarde.
În pregătirea a ceea ce oficialii ONU numesc "sărbătoare a şapte miliarde", Naţiunile Unite au realizat chiar un imn al evenimentului, cu voci înregistrate în diverse locuri de pe Pământ - Chile, Ungaria, Statele Unite, Columbia, China, Irlanda sau India.
Indiferent dacă estimarea populaţiei la şapte miliarde este exactă sau nu, evenimentul de pune pe gânduri autorităţile din întreaga lume.
Tot mai multe persoane vor trebui hrănite, îmbrăcate, educate sau tratate medical. De fapt, numărul de şapte miliarde e atât de mare, încât mintea umană nu îi poate percepe adevăratele dimensiuni.
Spre exemplu, pentru a număra până la şapte miliarde, rostind câte un număr pe secundă, ar dura peste 220 de ani.